Saturday, November 22, 2008

Preggy time...DnD


Ni merupakan tugasan khas dari mimi & sue... kalo ada yg lain mentag aku sorry eh.. tak pasan ampon...

DANISH (tempoh hamil Aug 2002-March 2003)- patutnya due date end Apr 03

1. Berat sebelum mengandung
Masa ni slim siut.. 53 kg.. dgn ketinggian aku 162cm mau x slim melim..(aku rindu saat ini)

2. Berat terakhir mengandung sebelum bersalin
aku tkt nak tgk muka sendiri even kat cermin 80kg okay..aku ulangi 80 kg... 27kg naik ok..Tuhan jer tau betapa seksanya hidup aku masa ni..

3. Berat selepas habis pantang
Keluar jer bb Danish tgl 65kg..15 kg hilang aku pun tatau apa yg berat 15kg tu...coz Danish br 2.05kg.... sebenarnya aku bengkak air.. semua swollen (betul ker aku eja ni..paham lah ek)
kaki aku dah mcm kaki anak gajah..muka..jaru semua bengkak tau..uasah kata cincin..jam pun x muat.. lepas banak jam trus leh klip.. smapai habis pantang & sampai get pegnant Dalila still 65kg.
4. Apa yang korang suka makan masa mengandung
2ble cheese berger Mc'D .. setiap minggu aku telan.. no wonder lah berat aku pun ber2ble.. skang ni tgk pun muak...

5. Hospital mana anda bersalin
Putrajaya..emergency case..emergency ceaser sbb darah tinggi at that time reading 190/110..at 35 weeks.. eventhough Danish tu premature bb..Alhamdulillah berat capai 2kg & lungs dah mtg so x masuk incu... tp rupa paras dia pelik sket aku.. aku memula tu nangis .. xleh terima anak aku camni.. gambar kat bawah ni umur dah sebulan tau...adik aku siap kat mcm muka anak dinasour.... (abaikanlah ek papa dia yg menyelit tu..)
6. Tunjukkan gambar mengandung at least 5 kpg.. yg penting sekali gambar masa last pregnant sorry aku mmg xder pic masa preggy Danish nie.... at this time mana lah der digic kamera.. kamera flim ada tp mmg x bergambar pun ..lepas pantang adalah..

DALILA (tempoh hamil Nov 05 - June 06)-patutnya due date Mid July 06

1. Berat sebelum mengandung
65kg.

2. Berat terakhir mengandung sebelum bersalin
kali ni aku berjaya maintain sehingga 77kg jer.. 12 kg jer naik....aku kontrol mkn masa ni sbb tkt darah tinggi lagi...

3. Berat selepas habis pantang
Keluar jer Dalila berat aku 68kg.. habis pantang dpt balik berat sebelum pregnantkan dia 65kg... skang..?? 68kg huhuhu

4. Apa yang korang suka makan masa mengandung
xda yg peberet sgt....tp aku suak masakan yg pedas....agaknya sbb tukot dalila ni garang...

5. Hospital mana anda bersalin
Hospital Serdang... sbb kes aku mmg dah dirujuk kat sini dr awal pregnant... masa pregnant 5 bulan pernah kena tahan ward kes high blood jugak lah..aku ni mmg setiap kali preggy ada masalah high blood...tp time dalila ni under control sket.... Dalila ni aku bersalin induce at 36 weeks.. sbb maslaah aku kali ni adalah uric asid yg sgt tinggi dlm darah..doktor takut darah aku yg beracun tu bercampur ngan darah bb.. so dah alang² aku duk ward sbb darah tinggi tu.. dr trus advise aku bersalin jerk..gitu gini pun aku mmg akak dipaksa bersalin awal... conclusionnya aku dah rasa dedua... which one I prefer...??? ceaser kot... normal sakit gilos...siap + dosa lg masa nak banak tu yolah smpt marah kat laki aku lagi... wahahaha...but it's a sweet memory..

6. Tunjukkan gambar mengandung at least 5 kpg.. yg penting sekali gambar masa last pregnant
agaknya aku mmg x suka bergambar kot atau aku x teringat nak ambik gambar... 2 kpg kat bwh ni jer yg ado..tu pun beberapa jam sebelum aku di tolak masuk ke labour room...


Aku harap korang puashati ek...

11 comments:

IdzaRis said...

huhuhu...
comeynya mama...

azie said...

ayoyo kak jue besaunyer peyut...

yong said...

dua-dua akak bersalin awal ye..yong dulu overdue..nasib2 tak kena induce..

Hirda Ibrahim said...

sakan gak ko naik kan jue?
yeah sorang lagi geng aku berat cecah 80kg masa preggy.. ;)

sama le, aku kaki bengkak gila...
takpe jue, slow2 nanti2 slim balik.
aku pun masa nk bersalinkan hardy, dok marah2 kat laki aku. dlm ati siap kata "pasai dia ni la aku mengandung". hahaha... sewel sungguh!!

eija28 said...

sakan naik berat erk masa preggy....siap bengkak lg...tp skrang dah selim kan?

Cik Puan Mimi said...

wah jue, besonyer perut ko.. tapi takpe, puas hati sebab keluar dalila yang comel tu.. agak2 bila nak keluar yang no. 3 ni. heheheh

Puan Iza said...

jue...besarnya peyut.....nak2 dekat sama arrr bearat kita....

Zanna_MamaBatrice said...

besarnyer peyut kak jue.....
ooo...dua2 kuar awal yerk...tu tak sabar nak jumpa mama & papa tu kak jue...
kita nie sama tinggi ler kak jue...berat pun sama...zana skang dah 65kg ooo.......ngeri sungguh ler.....bila ler nak dpt 53kg tu balik....

eija28 said...

JDM nie produk pelangsingan...eija berjangkit dgn fielya lor nie...dia lor start dulu mkn benda alah nie...tp mmg berkesan tau!!!

mrs khairul said...

kak jue besonya peyut akak..geram niza tgk..xpe kak..jgn risau..akak xdelah nmpk chubby sgt (masa niza jumpa kt kidzsport tu) tp tu dh setaun yg lps eks..kita dh lama x jumpa..xpe kak jue..try la diet..lagipun akak ni tinggi..insyaallah ble turun..cam lieya tuh..dh slim dia skg..

niza rs hero akak ikut muka papa dia yg anak dara tuh ikut kak jue..betoi tak??

Jasfyra said...

bestnya baca pengalaman mengandung dan bersalin ni..
rasa lengkap hidup bila dah bergelar ibu kan..huhuhuu