Saturday, April 4, 2009

Profesional.vs.Expertise..vs..Extreme

huuhhhhhh ..keluhan ku yg panjang...

sememangnya aku amat beryukur dikurniakan anak yg sihat sempurna dan aktif..org kata budak yg aktif xtau duk diam tuk x perlu dirisaukan berbanding yg asyik duk diam jer...

masalahnyer...anak dara aku yg sorang ni terlalu aktif & energetik & kreatif.... dia ni suka buat sesuatu yg extreme...
antara perilaku /kejadian yg aku rasa extreme & memberi kesan dlm diri aku:

1-10 bulan lepas dia kena air panas.. kesannyer sehingga kini

2- 3 minggu lepas... aku tgh jemur baju dia leh p kat dapur..sipa ambik bangku...duk basuh pinggan mangkuk yg ada dlm penapis kat sinki tu.. masa aku nampak tu member tgh cantik jer pegang pisau...kunun nak basuh pisau... kalo lah terjatuh ker..x leh aku bayangkan aper jd kat dia

3-2 minggu lepas..dia dgr bunyi motor papa dia balik ...dia boleh tolak ada meja kecik kat balkoni tu..ke tembok..dah buat aksi ngeri nak terjun dr situ..nasib baik masa tu aku ada sekali kat situ..kalo aku x sempat nak pegang kaki dia tatau lah aku...

4-ni yg terbaru ..malam td.. aku tgh masak di dapur..aku dgr suara dia bermain² ngan danish.. x lama tu senyap jer dgr suara danish sorang jer .. tanya danish mana adik..dia kata dlm bilik.. aku jengah dr dapur pintu bilik tertutup rapat... dalam hati dah berkata² ni mesti tgh buat kerja syok nie...
aku bukak pintu bilik.. member tgh bulan saloon kat tepi katil... dia p lumur rambut dia ngan minyak J&J.. siap ader sikat kat tepi katil tu... dia tgh gunting rambut dia sendiri...ya Allah...
ini yg aku kata profesional nie.. mana der tukang gunting rambut dlm dunia ni gunting rambut sendiri... dari fashion bob ker layer beb... expert tu tak tokak / gondol sana sini tu... tp bukan itu yg aku risau kan.. kot botak ker, bertokak ker..aku x derlah risau sgt.. lambat laun rambut tu leh tumbuh... yg aku risaua kalo kata dia terjatuh masa ambik gunting tu...terhunus ke perut ker.. tergunting tgn ker...itulah yg menjadi kerisauan aku sebenarnya...
gunting tu papa dia letak tinggi, dia bleh ambik kerusi panjat & ambi gunting tu..aku rasa dia mmg purposely nak buat kerja tu... sbb kerusi tu kat depan bukan dlm bilik asalnya...& dia siap tutup pintu tu... mmg dah ada dlm agenda rupanya... sib baik aku cepat ..kalo lambat 5 minit..ntah camna rupanya dia kan....


tengoklah ni habis muka belemuih ngan minyak...


potong layer ok.. habis penuh baju tu ngan rambut aku rasa nak
buang jer baju tu.. rambut² yg menjadi mangsa tuannya yg creative itew.. kat lantai pun ada jugak

6 comments:

*Azie* said...

ya Allah,takutnya azie dia main gunting.akak kena simpan kat tempat yg tinggi & yang selamat terutama pisau...very the seriyau i tau..bukan apa takut sat g dia main pisau tojoh perut (bahasa keda,ada faham x? heheh)danish mampus....bahaya akak adoi lala jgn main la benda tue bahaya sayang...

Iena@MaMaJannah&Rizqi said...

betul2 berani ni jue,,jue baik2 jue..ko memang kene simpan bendalah yg baya2 ni..jgn sampai dia nampak lansung..ko kener alert..adusss..takut aku ko..
dalila sayang, bahaya nak..jgn buat lagi tau...

yong ibu chem said...

ya Allah, seriau yong kak! aduhh tu psl la klu benda2 tajam ni, yongsimpan nun kat atas2. bkn leh caya sgt depa ni..diam2 buat keja lain. budak2 baya ni mmg nya lah..semua benda nak explore kan..

tang yg nak terjun tu pun bergetar jantung ni baca tau kak!


to dalila, ni auntie nak pesan..jgn notti sgt2 tau..heheheheh

Zanna_MamaBatrice said...

ya Allah anak dara ko kak
mmg extreme ler...
mmg bagus kalu budak xtive....tp kalu dah active tahap cam si dalila tu kak....bahaya lorr...
yelah, coz' dia main ngan benda2 tajam kan....lepas nie ko kena simpan kat tempat yg berkunci ler kak...yelah, kalu tempat tinggi pun dia ada akal nak memanjat bagai utk dptkan....jadi better simpatn kat tempat yg berkunci....
adoiler dalila sayang
gugur jantung auntie bc citer awak nie tau.....pastu balkoni ko tu...mmg kena pagar sampai ke atas ler jawapnyer kak...ngeri ooo...
buatnyer time dia buat aksi nak terjun tu ko x perasaan...adoilerr...ngeri ler kak....
nak kena keep on eye pada dia selalu nie kak...x boleh di biarkan main sesorg..........

☆ lieya latif ☆ said...

aduhai kak....aku bace sambil urut dada tau....tapi die ni berfikir tak mcm budak2 kan....bijak pun bijak, cume tak kene gaya, takut lieya bace...tapi dalila ni mmg berfikiran panjang ......seb baik laa ape2 hal sume akak ade sekali...paling seriau die tolak meja kat balkoni tu....huuuu takut bace....kalo cam ni akak keep on eyes kat dalila la kak....tak leh leka sikit pun kan....

tapikan comel plak tgk pic die berlemoih ngan minyak tu....he he he he seb baik laa rambut tak kokak he he hehe...dalila nanti tolong patung rambut auntie lieya yeak he he he he

♥ Cik Puan Mimi ♥ said...

dalila dalila..kenapa la jadik terlebih berani anak oiiii!! dah kurang menan ker sampai nak main gunting!! (ni mak2 membebel la ni.. heheh)

jue, aku baca kisah2 dalila ni aku yang gayat.. memang extreme la jue.. paling takut tang dia tolak meja kecik ke balkoni tu. alahai, kalau la kita tak perasan ke dia, mmm tak tau la nak cakap.. memang kita sebagai ibu bapa la yang dipersalahkan.. kena extra careful la jue.. tapi dalila ni bukan hyperaktif kan???