Monday, April 13, 2009

kesian anak mama...

dalila x sihat... dia demam..tp x teruk sgt...yg paling kesian mulut dia penuh ngan ulser...

mama sedar ada sesuatu yg x kena dgn dalila nie mlm jumaat hrtu dia tidur x lena nangis sepanjang mlm & merangek2 rasa badan x panas... jumaat tu hantar p nursery cam biasa... ptg tu techer kat nisery tu pun bgtau yg dalila moody jer kat school x bercakap mcm selalu... mkn xmo.. minum susu xmo..sirap yg mam bekalkan pun x minum... dekat motor mam tya dia adik sakit ker..? dia angguk..adik sakit kat mana? dia tunjuk mulut dia... masa tu mama rasa badan dia dah dedar2 sket...suh dia buka mulut.. seklai mama tgk... Ya Allah!! byknya ulser dik... kesinnya anak mama...

mama trus bawa dalila p klinik yg kat dlm mmu tu.. doktor bg ubat demam, ulser, batuk & selsema.. doktor suh mama pantau tapak tgn & kaki dia sbb tkt dijangkiti.. wabak hand foot & mouth disease tu.. tgk kaki tgn xder biji2 merah lg... dlm hati mama jgnlah dia dijangkiti...

sepanjang mlm dia x tdo..menangis tanpa henti.. mampu pulak x berapa sihat... so telan ubat batuk..mama mmg x leh nak buka mata dah... papa plak blk lambat sbb kena standby kat Grand Hall MMU ada event organize by Cyberview...

sehingga hrni dah 4 hr dalila x mkn per per... kesian sgt.. setiap kali dia nampak makanan dia nak.. mama bg dia pegang jer...nak buah, nak coklat... sampai buah tu hancur kat tgn..coklat tu plak cair kat tgn.... seperti yg mama pernah ckp dalila nie budak yg kuat semangat... dia masih leh bergerak aktif & bertenaga... dia masih mampu bertahan sbb dia still request susu coklat minum ngan sudu...

dah 4 hr jugak kami x dgr dia bercakap... dia langsung xo bercakap... dia cuma sebut ..mmmm..mmmm.. & tunjuk apa dia nak... dalilajugak asyik nak mengamuk jer skang ni...
hrni mama terpaksa EL sbb x sampai hati nak hantar dia p nursery...risau xder siapa nak melayan dia minum guna sudu...mama pun paham bukan sikit budak kat nursery tu.. so lbh baiklah mama yg jaga...

semoga anak mama cepat sembuh...mama rindu nak dgr adik bercakap..membebel & borak2 ngan mama cam selalu...

nak mkn coklat x bleh, dia ramas2 coklat tu...kesian dia..

terlanjur x kerja hrni sempat lah mama masak tuk lunch...lauk ni request by danish: hr tu p pasar dia request nak mkn ketam...


dalila nak mkn ketam goreng ni... bila dia mkn sket jer..trus meraung2..kesian sgt...

16 comments:

Mrs. Hasanif said...

akak..siannyer dalila....mesti sakit gile..maryam dah penah kena.. air liur meleleh jek.. mkn x mo..minum x mo....akak cubalah buat camni.. sejukkan dl apa air dia... klu sejuk x sakit la ulser dia...rasa kebas.. km dl dr suh bg maryam aiskrim... jeli..atau air yg sejuk.. jgn sampai dia kurang air dlm badan... huhu sedih la...teringat masa maryam kena dl..dah la kecik lg..

Mimi said...

sian kt dalila..byk ye ulser dlm mulut...bole bayangkan camna rasa sakit tu..kita org dewasa kalo kena ulser pun x best nak makan rasa pedih...

betoi tu cam kata Sue..Najeeb dulu pun ada ulser kami bagi aiskrim ok la sket..lgpun eskrem sumber dr susu..bole la bagi tenaga sket..

semoga cepat sembuh dalila..mama dalila da rindu tu nak dengar suara dalila..nnt da sembuh bole berceloteh dgn mama

~~ciklinn~~ said...

alahai kesiannyer..pedih sgt kan kalau nak mkn... linn kan kak jue kalau camni..linn tka bg minum susu dulu... bg minum sirap atau oren jer... insyallah cepat baik.....

mkn aiskrim mcm sue ckp tu pun ok....

hishh terasa2 pedihnyer.. sbb kita yg tua ni pun sakit kalu kena

As said...

hmmm kak jue... sian nyer dalila kena ulser... susah nak mkn tuh... sakit tau.... penuh lak tuh dlm mulut...
ya la skang ni musim x menentu... kami anak beranak pun baru jer baik dari sakit...
ketam .. sedapnyer... tp kalo mkn harus garu² nanti.. allergic la...

☆ lieya latif ☆ said...

sian dalila kak jue, dah le tak dpt makan ketam, tu nak kunyah nasipun sakit tu...akak kene buat bubur ajek laa kak gamaknye..sian tgk die...lieya dulu selalu kene tau..mmg seksa nak makan...nangis2 ...bygkan lieya yg tue bangke ni pun tak tahan kalo kene ...ini kan budak sekecil dalila...sabar kak yeak..

ceh kak ko ni bikin aku lapar, dah le aku puase arini, lagi plak dah lame tak mkn ketam....terliur bergande2 aku tgk tau he he he

Puan Iza said...

Dalila kena ulser ke? cian dia....tak leh nak minum...nak makan...huhuhu

kalo kita yg dewasa kena ulser pun x selera gak nak makan sbb pedihkan....cuba lah bagi dalila makan benda2 yg sejuk...

Shida said...

Semoga Dalila cepat sembuh!

liwaniel said...

kesian dalila..byk ulser kat mulut dia tu...kalau kita kena ulser pun terasa pedih..ni pulak budak2...mesti lapar je dia..nak makan sakit mulut..boleh try bagi ais krim macam sue cakap tu...

semoga dalila cepat sembuh ye

Jue ~ mama DnD said...

mekasih uolls...wish dalila cepat sembuh...
mmg skang ni dia mkn benda yg sejuk2 jer.. susu coklat dia tu pun kena sejukkan dlm peties br dia minum.. mkn eskrem & jelly... tp km tau dia lapar...kesian sgt..

Umi Aida said...

alaa ciannyee dalila..
jue try bg dia mkn puding.. yg lembut2 n sejuk.. kalo doc ader bg oral aid.. sapukan then br bg dia mkn. oral aid tu akan kebas kn mulut n x akan rase sakit.. ciann lala.. dah 4 ari lak tu x mkn huhuhu

♥ Cik Puan Mimi ♥ said...

sian aku dengo si dalila ni kena ulser.. mesti air liur meleleh jer kan.. perut lapar, tapi nak makan tak leh.. kau buat la bubur jue, pastu blend.. so senang sikit dia makan main telan jer, tak yah kunyah2. bagi aiskrim vanilla Mc D tu pun ok kot sebab vanilla tu macam susu jugak.. cuba la .

kalau orang tua, boleh gak letak marjerin atau bonjela, ni kalau budak kecik, mana la tahan kalau kena pedih2 macam tu kan

Iena@MaMaJannah&Rizqi said...

cian dalila..tentu sakit..kitaorg tua ni pun tak tahan ader ulser..rasa perit..inikan dia..
jue, bagi dia air masak banyak2..semoga cepat sembuh sayangg...

Hirda Ibrahim said...

siannya dalila,
aku dh rasa dh jue, time hardy kena ulsers early this yr.
memang kena dok umah jaga dia. ko ingat kalu kita hantar nursery cikgu tu larat ke nk layan dia. satgi lagi sian anak kita kena marah2 pulak.

dalila rasanya kena ulsers kaler merah kat bibir dia. aku selalu kena ulsers camtu. time hardy dulu, ulsers yg kaler putih tu. bertompok2 dlm bibir dia. atas bwh. aku tgk pun scary.

ko make sure dia minumbyk air. nanti dihydrate pulak.

eh, sama le kita, aku weekend wajib masak kari ketam. nak2 pulak now ketam senang dpt.

Hirda Ibrahim said...

re: hehhe..panjang/tinggi le skit.tapi x sgt ko.
tu worm playskool. aku beli kat jusco je. dh lama aku beli. tapi anak aku ni ikut mood dia nk main bila...

Sham Ummi Echa said...

adoiyai..sktnya.. sian dalila.. kita yg da tua ni (ops..tua ker??? hehehhe) pon kalo kena ulser da x thn..ini kan plak dia yg kecik lg tu..

Sham Ummi Echa said...

adoiyai..sktnya.. sian dalila.. kita yg da tua ni (ops..tua ker??? hehehhe) pon kalo kena ulser da x thn..ini kan plak dia yg kecik lg tu..