Tuesday, May 5, 2009

itan...ikan..pish..fish...hehehe


Sebenarnya dah lama jugak ku berhajat nak belikan anak bujang ku si Danish tu aquarium. Tp syik tertangguh jer… kebetulan bulan ni ada lebihan sket duit dlm account ku dan sementara daku x laburkan ke shopping kompleks adalah lebih baik tunaikan hajat yg dah lama tersimpan tu..sementara blum terkubur…hehehe

So last weekend kan coti panjang kami mmg x kemana khamis ptg balik melaka hantar atok & wan DnD tengahari jumaat kami dah sampai semula di bumi cyberjaya nie… p Tesco shopping brg rumah pastu lajak ke shah alam..p kedai fish yg sebelah wet world tu.. sekali tu tutup daaaa… kami x putus asa p plak area puchong..jenguk 2-3 kedai tp semuanya x memenuhi citarasa ku.. citarasa ku okeh..bukan citarasa Danish… cam biasa mama dia mmg terlebih over…. Wahahahaha... so kami pun balik sajork..badan pun dah letih from melaka – lcct- tesco puchong- ke shah alam- puchong smula... mau x rasa mcm nak pengsan...
Daku ckp kat danish kita balik jerlah.. esok sok kita cari lg.. sib baik dia ok… tu pun sbb aku dah psycho awal²…aku ckp kalo der kedai bukak & mama berkenan…

So keesokannya (sabtu) ..dlm kul 3 kami kuar rumah meneruskan misi mencari fish si Danish nie… sebelum tu singgah PH kat depan KPJ selangor tu….
Aku rasa ni 1st & last kot aku p PH ni.. adush lombap gilos…dah lah lombap..makanan sampai semua dah ala² suam kuku jerk…musykillah…

ni masa kat PH tu..sementara tunggu hidangan ... yg mmg lembs....

Dekat kul 5 camtu brlah kami sampei di sini… di kedai ikan Xian Leng ( kalo x silap a..daku lupo)… pilih aquarium lelebih kurang jek.. sbb org ramai sgt..pilih aksesori, peralatan & ikan… kami pilih si ikan emas ini 7 ekor semuanya… x sampai dua hari daku ala buhsan plak ngan si ikan emas nie…. Berenang dah ala² perserta renang berirama tu..lemah gemalai… adush.. dah menaiwaitu nak tukar ikan lain…

Semlam balik kerja aku tgk ok gik bertahan semuanya…tp mmg depa lapar giler a.. aku bg a mkn.. lepas sejam danish kata sekor dah ker syorga….so tinggallah 6… agak² nya bila nak tinggal 2 ek… so leh lah kami tukar fish lain yg agresif sket…. nemo tu pelesu yerk...hehehe

suka betul budak 2 org tu.. syik nak bg mkn jer.. ikan emas ni kuat mkn sekejapan dah habis...

15 comments:

ILA said...

canteknyer aquarium diorang...Ila pon dah lama menyimpan hasrat tuk belikan aquarium tuk AFIQ...msh x bkesempatan nak mengasingkan duit tuk beli aquarium nih.... dari 1st bday sampai la 2nd bday... x berjaya gak beli..
tgk la kekalo rezeki lebih tuk 3rd bday lak..hihi

Mimi said...

Danish da dpt akuarium and fish..jaga elok2 tau..

ikan nemo palsu tu nmpk cam real la pulak..hihi..tipah da tertipu tadi tau..

☆ lieya latif ☆ said...

kak cantik laa kak...lieya dah teruje, kalo ko nak tau kak jue sebenarnye lieya dah ngendeng2 ngan hubby nak bela ikan, tapi biase laaa alasan digunepakai adalah tuk mia n mija ha ha ha ha....tapi tu laa tertangguh nak pi kedai ikan, tgk ko dah buat ni makin berkobar2 plak.....

ces, kak ko ade niat nak mengkiokkan ikan tu yeak hi hi hi mmg la kak, ikan emas ni lemah gemalai....hi hihi...

ces lagi sekali kak, mati2 ingat nemo tu betul rupe2nye tipah tertipu...

ape2pun, aquarium ko mmg cantik kak, pandai ko hias....siap ade pagar gitu...i like!!!

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

aku pun suka tengok akuarium kau.. cantik, pandai kau hias dalam tu.. biasa aku tengok aquariaum yang jenis biasa2 jer..

aku kalau beli pun ikan emas jer.. ikan lain aku tak minat.. tapi ialah ikan emas cepat mamp*s.. tapi orang kata yang bagus bela ikan puyu.. susah kena pukau..

eija28 said...

geram tgk fish fish tu....kak jue hias pun cantek...nak tukar ikan lain erk kak...nemo tu nampak mcm real plak...

Hirda Ibrahim said...

memang jue oiii...
PH tu paling lemssss...
ko tau, aku tiap2 kali pi mkn sana terkena. tapi dh tu le PH paling dekat dgn umah aku. laki aku memang dh banned dh x mo pi sana.

1) aku pi last month, time tu lepas maghrib. customer br 4 meja termasuk aku. ko tau, aku punya order sampai paling lambat. pastu dpt spagetti kosong. spagetti + kuah je. ayam....x dak. aku komplen, dpt le voucher apa benda dh. ni manager dia bg.
time aku queue nk byr, ada sorang india dok maki2 cashier coz bg dia salah order...ramai yg terkena rupanya.

2) aku pi tapau... org x ramai gak coz time tu pkl 4pm. & aku guna voucher yg aku dpt hr tu. derang ingat aku x notice. dia ada mentioned, if tapau, kena tunggu lebih 15 mins derang will bg rm5 voucher.. wahh..aku tungguuuu...je. tgk2 20 mins br siap. time nk byr, aku ckp "saya nk voucher rm5 tu ye. i;ve waited for 20 mins". ko tau, muka budak cashier tu terkedu. aku rs org lain x pernah komplen kot. kelam kabut dia bgtau manager. manager situ sampai dh cam muka aku tau. ko tau, aku tunggu lg 10 mins, derang dok selongkar stor cr rm5 voucher. last2 derang kt.. rm5 voucher tu x dak. aku rs nk hempok muka sekor2. last2 derang soh aku amik salad free..aku apa lg letak sampai penuh. LOL

3) time bday aku. laki aku x dak pi main badminton. so aku angkut anak2 sedara derang mkn kat situ. still lembss ko. ko tau, cust ada 3 meja camtu je. tapi aku tunggu 20 mins for waiter tu nk mai amik order... aku siap tanya "staffs sini brapa org?? i tgk cust 3 meja je. why taking u too long?? this is not the 1st time tau i kena camni. bg i borang feedback"...
amik ko, aku tulis borang feedback & letak dlm post box PH tu. manager dia jelingggg je tgk aku. eheeh.

kesimpulannya PH sec 20, kalu tgh lapaq, jgn le pi mkn sana.... serius lembsss...

wah panjang lak aku komen.

aku dulu beli neon fish..sama gak idup x lama..last2 aku beli ikan mana ntah... idup dh setahun lebih pun. eh, my advice, kalu nk senang x yah cuci selalu tank, ko beli ikan lumut sekor. dh le umo panjang... bersihhh tank ko...

Sham Ummi Echa said...

uih..cntik ar ikan2 tu sumer.. aku pon suker ikan emas nih.. gemok jer kt leher dia tu kan..tu yg wat geram tu.. aquarium tu pon cntik gak.. mahal x ek?.. aku pon tingin gak nk beli.. tp x yakin jer leh bela ikan nih.. aku takut echa dok kaut ikan2 tu sumer nnti ngan tgn dia jer.. kang x pasal echa mkn sushi buatan sndiri jer kang..hahaha

~~ciklinn~~ said...

hahhahhahah kak jue apasal cepat sgt ikan tu ke syorgaaaa......adoii lawaklah.. mesti pening ikan tu masa naik kete tu.....

anak2 linn pun sibuklah nak ikan.... tapi linn malas lak nak menjaganya....

kak pasni carik ikan laga gerenti syokk tgok...

liwaniel said...

cantik aquarium danish...danish kena rajin2 la bagi fish makan ye..

ingat nak belikan pet untuk irfan jugak...tapi tak decide lagi nak belikan ape

☆ lieya latif ☆ said...

**happy mother's day kak jue**

Mrs. Hasanif said...

besarnya... maryam puny akecik je.. tu pun sy dah pesan kt ayah dia jgn beli yg besar2...hahaha hari2 dua banak tu ngadap ikan derang.. apa yg best pun x tahulah...

Puan Iza said...

Haikal sebut fish..."Ciss" hehehehe..

mama iqa said...

wah..dh ade aquarium
iqa pun suke tgk fish..tp iqa kecik lg..kalau belikan skrg, confirm mama dia yg akan bersihkan aquarium tu!

mrs khairul said...

cantiknya!!! balik keje letih sure tenang je kan kak tgk aquarium tuh..
sure D&D rajin ka makan pish..melekat je la budak2 tuh kat aqurium eh..

Juhasni said...

laaa...ku sangka nemo betul...rupanya palsu ...hehehee
tp aquarium tu cantik laa....rasa mcm nak beli satu utk ain...hehehee