Thursday, May 14, 2009

Bekam..

Bekam merupakan salah satu warisan perubatan Islam yang dianjurkan oleh Rasullullah s.a.w Ia merupakan istilah Melayu bererti perlepasan angin dalam badan atau perlepasan darah kotor dari badan.Dalam bahasa Arab juga dikenali sebagai 'Al-Hijamah' bermaksud satu kaedah pembersihan darah atau angin dengan megeluarkan sisa toksik dalam badan melalui kulit secara sedutan dengan berbagai alat seperti tanduk kerbau, gading gajah, batang buloh, gelas atau yang paling moden dengan menggunakan alat vakum moden yang bersih dan suci hama.


Sempena hari ibu Ahad lepas, papa balanjer mama buat bekam...buleh..??? hehehe xda kena mengena ngan celebration mothers day pun... buat pertama kalinya mama buat bekam basah….masa kecik² dulu tiap kali arwah nenek buat bekam kat ayah, aku mmg tukang sibuk tadah badan..tp xder a kuar² darah... guna halia jer...

Sapa yg ngeri x yah tgk lah pic bawah nie eh…aku mmg kebal jerk…DnD pun kebal selamber jer depa tgk mama dia kuar darah sana sini…Cuma bila aku sajer jer acah acah jerit sakit muka dalila dah lain macam ….

Korang nak tau x dia buat camna bekam tu… tak nak tau pun aku tatap nak citer…
Ada beberapa titik/tempat yg sesuai/sunnah untuk dibekam… titik sunnah yg aku tau semalam kat tangan dedekat pergelangan siku tu…

Memula tempat tu akan ditekup ngan cup bekam tu…lepas 2-3 minit camtu.. dia bukak..pastu sapu aper ek nama dia..ala mcm spirit bila kita nak kena inject tu..kire nak cuci bahagian kulit tulah… pastu dia kan cucuk² bahagian yg nak bekam tu ngan jarum.. jarum dia halus jer..mcm pen yg kita cek darah kat sepital tu…. Dalam sepuloh cucukan... x sakit sgt a... syiok² gitu... pastu dia pamkan cup bekam tu ... darah akan keluar....darah aku ni berbuih² tandanya aku byk angin dlm badan....process yg sama akan diulangi kat tempatyg sama dalam 3 kali...last sekali dia sapu minyak but but HPA...pasai aku buat ngan org HPA....


Lepas wat kat kedua dua tgn..buat kat blakang... (blakang xder pic ha...seksa u) yg belah kiri badan aku ni darah yg keluar tu warnanya agak kehitaman..menurut si pembekam tu byk toksid...
Selesai badan aku buat kat kaki... berbuih² jugak mcm kat tgn tu...
Semua sekali aku buat 9 cup... x byk sgt a...

Apa yg aku rasa selepas tu..? mmg betul badan rasa ringan & best stg... lepas ni aku nak buat byk sket….

Laki ku itu buat jugak..tp badan dia ada pelik sket.. darah dia xmo kuar…darah dia kuar sket jer…trus membeku….org tu kata kalo darah membeku mcm jelly tu pengidap darah tinggi..tp dia nyer tekanan darah normal… trus dansh ckp

“tulah papa hisap rokok lagi..darah pun x boleh nak keluar”..

berasap jer tinga papa dengar… hambik papa… mama x ajar…

11 comments:

Shida said...

wah, dah legalah ye sekarang ni, darah kotor dah keluar.

** yUs** said...

kak ju buat kat mn ekk saya nak try..mcm menarik jer..boleh ajak kerul dia lg byk angin .

Puan Iza said...

Akak x sakit ke buat bekam tu? takut arr iza tgk....kalo suh iza wat bekam nie....alahai minta maaf byk2 la...takut ooooo huhuhu

As said...

amboi.. best arr kak jue berbekam... sy ni x berani arrr... bukan takut.. cuma x suka tgk cara dia... sbb kuar darah kan...
hmm klako jer statement si danish tuh kat papa dia....

Mimi said...

selama ni dok ingat org bekam guna gelas (gelas ke tu?) besar..rupanya kecik comel je gelas tu ye..kalo suh aku pun rasanya cam takut la..huhu

Sham Ummi Echa said...

uihh...ngerinya.. x skt ker????

liwaniel said...

sakit tak buat bekam tu..nampak macam sakit je..tak berani nak try..hehehe

☆ lieya latif ☆ said...

kak jue....leiya ngeri n takut tgk org berbekam ni...cam ngeri tgk benjol yg naik n darah yg keluar tu....berani akak cube kan...pasni akak leh cube buat bekam lintah plak lah ....mmg bagus wat bekam ni kak, buang darah kotor kan....

~~ciklinn~~ said...

kak jue takutnya.... linn mmg penakut sikit tgk darah kaur camtu..adoiii.... ngeri rasanya

mrs khairul said...

best eh kak? niza dah pnh tgk ayong niza buat..dia mmg selalu buat at least once a month..sbb dia beli alat tuh..tapi niza cam ngeri nak buat..

bijak ah danish nih..good boy..hai papa x terasa ke? hehehhe

Hirda Ibrahim said...

eh jue,
aku pun teringin nk buat...
coz org kata leh hilangkan migrained gak. org suggest belam lintah..tapi aku geli nk mampus tgk lintah tu.
aku pun bdn byk angin + toksid ko, sure berbuih2 punya la...
ko tlg bagitau kat mana, how much, etc2 k?
ye ko, shahnun pun kuat isap rokok.
mintak2 le hardy besaq x jd camtu.
tapi aku dh ckp awal2 kat shahnun, kalu dia nk beli rokok, sila beli guna duit sendiri, duit aku memang aku haramkan beli rokok. same goes with hardy bila dia besar nanti.. hehhe...kejam kan?