Monday, May 18, 2009

Abang Danish kami...

Semakin anak² kita membesar kdg² kita rasa cam x excited sgt nak citer pasal mereka … tp adakala tu masih ada telatah/ percakapan dia yg mencuit hati & mengegar hati…. buat kita x lupa:

Adegan 1
Situasi : Dlm kereta pulang dr sekolah

Danish : mama... abang rasakan abg dah jatuh cintalah
Mama :wah…jatuh cinta dengan siapa?
Danish : dengan Fatin..budak sekolah abang a...
Mama : ermmm cantik ker Fatin tu?
Danish : rambut dia mcm rambut adik..tp bila dekat nak balik tu..rambut dia semua dah terpacak...(nak kata serabai kot)
Mama : oooo ok...apa yg buat abang suka kat Fatin tu
Danish : sbb dia pakai ni yg kat telinga nie ( sambil pegang cuping telinga..nak ckp subang tatau)
Mama : hahahaha…sbb dia pakai subag abang suka
Danish: yelah nampak cantik... lg pun Fatin pakai skirt..abang suka...
Mama : hahahaha… gatal…..

:~Psstttt so kalo der sesapa nak jd besan aku pastikan anak korang pakai subang & berskirt ok…hehehehe

Adegan 2
Situasi- dlm bilk… sementara nak tgu mata terpejam lena…

Danish : mama.....
Mama : ermmm....malas nak layan dah masa ni...bateri dak weak...
Danish : mama tau tak hari kiamat...
Mama : tau…
Danish : nanti abg belum besar lg..dah hari kiamat tau…
Mama : (trus mama dia berpaling pandang dia).. isshhh jgn ckplah pasal kiamat² nie... seram a mama..
Danish : ooo abang tau.... mama seram sbb mama takut masuk api neraka yer...
Mama : mana abg tau kiamat tu terjadi abg lom besar
Danish : kawan abag Althaqif ckp… Althaqif tu kg dia kat tenpat yg byk pasir tu..( budak arab lah kot)
Mama : tdolah Danish… (hati mama dia ada kacau sket ma..)

:~ bakal ustad..? Alhamdulillah… tp ustad ni laser disc sket…

Adegan 3
Situasi-dlm bilik… sementara nak tgu mata terpejam lena jugaks… kami 4 bernak tdo satu bilik… Danish akan tdo tilam sendiri… slalu dia request nak tdo atas katil ngan kami…mmg kena reject a..manalah muat...

Mama sedang memeluk-meluk dalila yg berada di tengah ..papa dah selamat ke negara china....tetiba rasa ada sesuatu di belakang.. tumpang kepala atas bantal mama lagi.....

Mama : ehh.... tdo bawah a...
Danish : ni ada tempat lg ni..’membazir’:.. jgn membazir ..nanti kena kawan ngan syaitan..
Mama : (dr nak marah trus gelak)... hahahaha.. byk lah awaknyer membazir..dah p turun...
Danish : habis tu kenapa mama tdo tengah sgt.. abg x leh nak pegang tgn mama
Mama : tdo jerlah..tak yah pegang²…
Danish : Abang takut hantu lah….
Mama : byklah awak punya hantu….

:~Yg mama x tahan tu..dia leh kata space tu membazir...hehehe

Adegan 4
Situasi –dlm kereta kancil...

Danish : papa cuba papa bwk keter sampai kat 120...(maksud dia meter lah tu)...
Mama : x boleh a... kancil ni.. nanti enjin dia pecah
Danish : oooo... kalo sampai 160 tu...?
Mama : lagi lah x bleh...
Danish : nanti enjin pecah..? habis tu kenapa dia tulis kat situ sampai 160 tu... xyah a...tulis a sampai 100 jer...

:~ kami terus terdiam...huhu

Adegan 5
Situasi – di meja mkn

Mama : mkn sayur tu..
Danish : mkn sayur jd aper mama?
Mama : mkn sayur lah bagus...badan sihat...
Danish : ooo jd pandai eh...
Mama : haaa jd pandai
Danish : kalo mkn kicap..?
Mama : makan kicap x elok… nanti mata jd rabun
Danish : ooo jd buta eh..
Mama : haaa nanti lama² leh jd buta
Danish : habistu kenapa org jual kicap... nanti semua org jd buta...
Mama : wahhh pandaiinya ckp....hahahaha....

:~ bijak...bijak...

Itulah dia Danish ..kdg kala ..percakapan dia tu..x terjangkau di akal kami.... ada beberapa lg... tp cukuplah... tuk hrni...hehehe...

minggu nie Abg Danish Mid Term Exam.. dr last week suh dia blajar lbh sket... tp ayat poyos yg tak leh blah tu.." mama x yah risau abang pasti dpt no 1"...cehhh...kalo betul Alhamdulillah..tp mama rasa mcm imposibble jerks....

18 comments:

eija28 said...

wah danish pandai cakap yerk....dia umur brape tahun skrang kak jue??

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

macam2kan bila anak dah besar...layan dia bcakap jelah.. akak maryam pun dah mula tanya soklan2 yg mencabar minda nih.. adoii.... tp sonok layan derangkan kak? al-hamdulillah anak2 kite petah..

Aza...As :) said...

hahahaha....sambil baca sambil mulutku tersenyum simpul ;)...pandai betul bercakap anak teruna sorang ni eekk??? :)....macam-macam benda yang tak disangka dijawabnya tuuu...hehehehe

Mimi said...

masyaAllah..cerdik sungguh Danish ni..walopun masih kecik tp bijak berkata2..

exam ke? good luck danish...sama mcm anak sedaraku la ni..exam kan sekrg ni..

☆ lieya latif ☆ said...

kih kih kih tegelak2 lieya bace kak jue...budak bijak nie....yg membazir tu kelako....heheheheeh..pandai die keluar kan daklil2...tang meter kerete n kicap tu menunjukkan pemikiran die dah bijak....good boy!!

☆ lieya latif ☆ said...

eh lupe plak...good luck danish....

psst kak, mia n mija mmg suke pakai skirt, siap ade subang lagi...suruh danish pilih yg mane satu yeak....ngeh ngeh ngeh

Hirda Ibrahim said...

bijak le ko...
part paling best yg suka pakai skirt & bersubang... LOL...
takpe ko kalu aku aku pun x marah coz itu menunjukkan anak kita ada perasaan kat poms...lelaki sejati!! ;)

Umi Aida said...

hahaha sukee ngat adegan jatuh cinta tu hahaha.. dah bujang dah danish ni, dia tau meaning jatuh cinta tu.. hehehe..

As said...

whakakkaka... kalko jer si danish ni... statement x hengat nyer... ya la .. budak² ni... ader jer menda yg buat kiter ketawa....
sonok layan anak² sebenarnyer....

~~ciklinn~~ said...

adegan yg paling lin tak tahan kan kak....adegan yg pertama..kuikuikui.... adoiii bukan main lagi ha anak teruna sorang nie....

pandai kan dia bercakap...sonok linn baca.... tapi masa jumpa hari tu senyap jer dier.. malu kot kan...

Sham Ummi Echa said...

amboi petahnya anak hang ni brcakap... skrip dia sumer aku x thn nk baca.. bijak..bijak.. trkesima mama danish...hehhehe

yong ibu chem said...

aduhhhh pecah peyut yong baca dialog yang jatuh chenta tu kak oiii!

amboiiii abang..kemain dia ye...muka ensem dah tu kak..ohh cepat lah kau kak bermenantu ni...hahahahhaaa

AMMOSHAM said...

hhahahahaa,..tumpang seronok yekkk...

Linda Latip said...

hahaha chomeynye..mcm mn la kerenah Ghazi lak dh besau² gini.. danish suke ye gadis berskirt haha

Puan Iza said...

hehehe...danish dah bijak la skang...ada je jawapan dia kan...good boy...tapi best gak melayan dia bercakap kan...jgn salah ckp sudahhhh :-)

Mama Safiyyah said...

hehehehe....cute!

mrs khairul said...

akak mmg bijak la danish tuh..ada jek je kata2 dia nak bidas apa yg mama dia cakap..soooo clever..

tang menantu kan rsnya anak2 lieya seseuaii sgt..hehehhe...nnt soh danish pilih yg mana 1..hehehe (lieya sila jgn mara aku)kanda pun ada girlfriend tau kat skul..nama dia BELLA..ari2 dok ckp "is nak p skul nak jumpa BELLA" eiii aku cubit krg..kecik2 dah pandai syg2 eh..hahahah..

oli said...

re: awat hari tu tak tegur saya? balik kerja nanti kita sama-sama kasi anak anak kita big big hug