Thursday, December 4, 2008

Eksiden lah plak....

eksiden..? parah ker..? "sos cili tumpah melanda" tu dlm iklan kat tv..kat umah aku mlm tadik " kicap manis tumpah melanda" aku ckp kat papa dia.." anak abg ni ligat betul mcm gasing..rasanya masa pregnant dia dulu x da plak mengidam nak main gasing ker, tgk org main gasing ker...".... papa dia senyum jer...

kronologi kejadian:
sekitar pukul 8.00 mlm aku ambik periuk nak masak nasi... sedang aku duk mencangkung nak ceduk beras... dalila dtg terkedek²... excited nak tlg aku ceduk beras tuang dlm periuk..sekali tu dia tertolak pintu almari tpmt aku simpan bekas beras tu..& terlanggar botol kicap... kicap nie baru beli aku x sempat simpan lg dlm almari yg biasa aku simpan stok. Keluarkan tu nak simpanlah kononnya lepas ceduk beras... per lagi.. jd lah mcm bawah nie... tensionnya lah aku nak mengelap semua tu dah lah botol besar
memandangkan papa derang xder nak tak nak aku kenalah buat..kalo papa derang ada aku jugak yg buat...hehehe....kerja rumit² ni xder maknaya aku nak bg kat papa dia buat... biar aku penat asal puashati...dr dia buat pastu aku komen & aku p polish balik lg aku panas hati & dia pun panas telingakan....
tgh aku duk sibuk² nak mengelap tu..tetiba aku terharu.. bila...aku terdengar danish & dalila bergaduh..

aku: danish!!!...apsal bergaduh ngan adik nie...(aku dah jerit dah time nie ..dah lah tensionkan...)
Dnsh: adik nie...abang nak suh dia pergi mintak ampun kat mama...dia x mo...adikkan dah buat salah...diakan dah pecahkan botol kicap...pergilah adik..pergi...mintak ampun kat mama!
Dlla: xmo...nanak lah..
Dnsh: mama tgk adik nie...dia xmo mintak ampun...kalo kena marah ngan mama...buat salah kena a mintak ampunkan mama...kesian mama..kan mama penat (sbb sebelum tu aku ada ckp kat papa dia yg aku penat)
aku: (masa ni aku rasa YaAllah Alhamdulillah....w/pun dia x berapa menyerlah dlm akademik (sbb ptg tu br ambik report card dia....good jerlah...excellent leh kira brapa jer dpt) tp sebenarnya dia anak yg sgt baik...:)
aku: x perlah danish...adik x senghaja...lgpun adikkan kecik lagi...(hanya itu yg mampu aku ckp)

susahnya nak berlaku adil dgn anak niekan..kalo danish buat salah aku akan paksa dia minta maaf...tgk adik dia buat salah aku x hukum pun... x da plak aku paksa dia minta maaf... mama harap danish faham..mama x pernah bezakan kasih syg mama kat danish & adik... cuma..kelonggaran mama beri sbb adik masih belum mengerti....
dah dah..emosi plak....

letihnya lah aku membersihkan lantai kesan tumpahan kicap tu..yelah korang pun taukan bukan senang nak bersihkan kicap..dgn melekit²..dgn kaca lg....ntah brapa helai towel good morning tu aku buang...tkt nak cuci..sbb tkt ada kaca halus melekat.... dgn kain coklat kat bawah ni semua aku buang....pastu aku kena pastikan kat setiap belahan tile tu bebas dr kaca halus...xmo kaki² halus dlm umah aku tu jd mangsa...

dah letih mengemop segala.. terus aku simpan jer periuk nasi & make a call..suh papa derang tapau makanan kat aku... tuk dnd aku masakkan sup mee lidi jer...cancel nak masak nasi...
dgn alasan dapur basah nak masak & aku letih...

nilah budak 'gasing' tu... tgk tu sempat buat aksi...dia nak buat peace senarnya..tp x jd..ekekeke

4 comments:

~~ciklinn~~ said...

haiyoo sebotol kicap lor.... huhuhhuhh takpa dlla bg mama eksesais...

ala baik nyer bag.... gub boy...

azie(mama auni& erin) said...

huhuhu terharunyer...klu azie pun hot jugak akak tapi nak wat mcmanakan benda dah jadi klu kita marah pun xguna...dia xfaham...

eh lala xpandai buat peace lg ek..nanti suh nonie ajar k.

Sue + Azie said...
This comment has been removed by the author.
sue@mamaMaryam said...

iskhh... sebotol tu... mmg letih..

aduhh kak terharu baca dialog danish n dalila... pandai danish.. dia dah tau kasih syg.. hurmm sebak plak.. moga anak kite jd anak yg soleh & solehah :)