Thursday, December 4, 2008

Bibit @ Dabit @ Rabbit

Rabbit.. juga dipanggil bibit..kdg² dabit oleh dalila...
bibit ni kepunyaa Abg Shafiq..anak kak Ya a.k.a ateh dnd.. meka sekeluarga balik Perlis... cuti sekolah Shafiq mmg duk sana..pasai upik (bibik) tu balik Medan... So kak ya tumpangkan kat umah aku... pastu dia suh kami hantar balik mlaka umah mertua aku.... dia kan dlm process nak pindah so malas dah nak jaga bibit nie... dia offer gak kat aku..kalo nak belalah... tp aku xmo... sedey danish ngan keputusan aku.. aku ckp x leh
1-sbb rabbit bulu dia suka tanggal²... kang x henti kena selsema budak 2 org tu..
2-leceh a nak jaga (sebenarnay aku malas) yelah setiap ha nak cuci bekas berak dia tu..nak slain air minum...
3-rabbit nie kuat mkn a.. aku rasa non stop mengunyah... asyik nak top up makanan dia jer....
4-kalo dah ada pet ni susah nak jenjalan a...kena pikio kebajikan dia plak

tgklah 2 org budak busyuk ni tgh tekun memberi carrot kat bibit nie..siap berebut tue..


10 comments:

azie(mama auni& erin) said...

akak budak2 mmg suke & sayang binatang..tapi kita yg xsuker renyah di buatnyer mana nak jaga mkn minum dia la apalah kan..

wanie said...

comel nye rabbit tu..irfan mmg suka dgn pets..tapi wanie tak bela pun..

betul jugak tu..kalau nak jalan2 susah...nak kena cari org pulak jaga pets tu

anese said...

hi salam..
teringat rabbit kat rumah PIL..
rajin jugakla u melayan keinginan diorang nak pets..anak sy dah byk kali mintak..urr malasla bab2 nak jaga binatang ni..sib baik dekat rumah opah..main kat situ je la..

Hirda Ibrahim said...

sian dNd ko....
tappi kalu aku, aku lagi prefer bela kucing. lagi senang jaga..

Mimi~N said...

bibit ni mmg bulu cepat tanggal ye? baru ku tahu..selama ni dok ingat lagi senang bela rabbit dr kucing..sbb dia just dok dlm sangkar je...sian anak2 Jue..nk sgt pet tu

Mama Safiyyah said...

cian budak2 tu nak bibit.....dulu i pelihara kucing persian...tapi bila kawin and ngandung, terus bg my bro....coz selain maintenance mahal, mmg agak leceh, nak mandikan etc......tp budak2 suka kan.....kesian diorg nak pet.......belilah yg mudah sikit, hamster ke, tak seteruk kucing and bibit......
Yayah pun suka tengok 'abbit' and cat, tapi bila dok dekat 'akuuutttt' :-)

lieya_latif said...

tu laa kak jue, lieya pun tak berape gemar nak membela2 ni ....alasannye same laa cam kak jue bagi tu....he he he he

shomel tgk dalila bagi rabbit makan....berani die....harus ni kak bawak danish n dalila gi bukit tinggi...rabbit kat sane jinak2 gile tau.....mesti dieorg hepi kak...

kak jue, selamat hari raye haji yeak....

mrs khairul said...

kak kita samalah x ske ada pet nih..epecially yg berbulu2 nih..rimas aku kak jue..tp sure DnD sedey kan xdpt bela...heheh

passstt..gile hot ko kt jue..siap keja p bus lagi..ala2 hindustan gitu..auwwwwww....tq sudi wt keje skolah tu yek..hehehe

masviona said...

alahai tomeynye dalila n bibit tuh..:)

Cik Puan Mimi said...

jue, aku pun tak suka benda2 yang kena basuk bekas berak la, kasi top up makan la.. leceh kalau nak tinggalkan lelama.. sebab tu aku warning kat laki aku, kalau nak bela kucing, sila cuci berak kucing yek, aku tak hingin nak buat.. aku alergik bau taik kucing.. boleh muntah kedarah aku dibuatnya... heheheh