Wednesday, October 22, 2008

karenah & kesabaran

karenah dalila pagi ni antara yg mencabar kesabaran aku... yelah semua pun maklumkan pagi² time is very limited.
memandangkan rumah ku dekat jer ngan tempat kerja & dnd pun school dlm sekitar MMU ni jugak so time derang bgn tdo adalah 7.15-7.30.. kalo lbh 7.30 mak rimau pun mengaum lahkan...
danish ni ok sket lah yelah dah 5thn kan ..dah bleh siapkan diri sendiri...cuma kena touch up sket² lah...
ok berbalik pd pg ini punya cerita....
hr ni dalila bgn senang ..gud mud lah... siap mandi dlm kul 7.30. Baju nak pilih sendiri, nak pakai sendiri...pastu lari sana sini.. ampres x pakai g... mama p dapur sat buat nasi goreng org malas (campuran sambal ikn bilis mlm td ngan nasi) sekali tgk dia dah siap pakai baju & seluar.. tanya sapa pakaikan ampers adik.. abg buat.. ok... baju kena buka semula pasal pressure garment tak pakai... ni dah buang masa dah ni... pastu lari kuar bilik p kat papa... nak sikat ambut & bedak ngan papa.. oklah mama p mandi.. tgh mandi dgr danish jerit nak p ngan Adam (kwn dia anak org sebelah rumah).
kul 8.00 mama kuar dl bath room, mama ni jenis sekejap jer siap... x der nak makeup beria nya... tgh pegang lipstik dalila [un dtg... dia pun nak berlipstik gak.. calit a sket...dr dia melalak kang lg habis masa... kul 8.15 mama dah ready nak kuar rumah... tiba² jengah bilik dia p buka seluar & ampers dia... adushhhh " kakak tencing a mama" ala biar jerlah kan dlm pampers.... kena tukar pampers & seluar lain... dia x mo pkai seluar tu semula totor katanya...ikutkan jerlah.. papa tgh sesiap. Tanya dalila nak naik moto ngan sapa.."ngan papa" ok bye adik... "hek hek.. naik ngan mama a"
ok jom... mama siap tgu kat luar dah ni... dia lg nak hegeh² kat dlm bilik..ADIKKKK CEPATTTT
pastu aik papa lah... papa pun suh a mama tgu sekejap jln sekali...
masa tu dah kat kul 8.30 dah...dlm hati lambat dah aku ni...ayooooo
sampai kat motor x habis lg drama anak aku ni... tgk papa start moto..lari kat papa.. dah siap elok duk dlm bakul.... nampak jer mama naik skut mama... trus kuar kaki dr bakul.. nak aik mama... alal dik naik ngan papa pah mam dah lambat nie... " nanak ... tatak nak aik mama".. ok jom cepat a.... cuba dr td naik ngan mama kan dah sampai...
igtkan dah settle dah ni.. x jugak.. sampai suku jln...julur kaki dr skut mama ( skut tgh jln ni).. "naik aik papa".... ya Allah... kalo x berhenti kang tkt dia lompat plak... so berhenti lah kat tgh jln tu... pass dia kat papa... mama suh papa jln dulu... selamat... akhirnya mama sampai opis kul 8.40.... duk dekat pun sampai lambat....

12 comments:

Sue@MamaMaryam said...

huhuhu mencabar sggh..sabo je la kan.. al-hamdulillah maryam x penah lg meragam kecuali dia x sihat sgt..dia mmg x mo kt org..nak mama jek..

wanie said...

sabo2..macam2 karenah budak2 ni kan...time kita nak cepat ade je perangai dia buat...sabo byk2

Zanna_MamaBatrice said...

alhamdulillah
sorang lagi mummy fp join blog yerk...
sabar yerk...anak2 mmg byk ragam

re : thanks jue coz' singgah blog zana....tulah, oren tu kaler terang sikit kan...kot2 mengantuk ilang ler kan...tp cam dah boring plak ngan kaler tu...tu yg verangan nak tukar tu...

Cik Puan Mimi said...

wah jue, dah ada blog sendiri jugak?? mesti tak tahan tengok orang lain berpusu2 tukar rumah baru kan.. maklum ler rumah lama fp tu lembab sikit sekarang ni heheh

wah jue, ni betul2 kena tahan sabar ni.. banyak betul karenah si dalila ni.. kalau mimi mau dah jadi singa betina dah ni.. hehehe

dekatnya jue dengan opis.. berapa minit dari rumah ker opis.. opis mimi pun dekat dengan rumah.. dalam 10 minit ajer, without jem.. :)

azie(mama auni& erin) said...

oooo caiyok akak..akhirnya berjaya jugak..slalu update ye

Jue ~ mama DnD said...

re**
sue~mmg kena sabar byk... dalila plak kalo x sihat byk cr papa dia... kalo danish dl mmg mama dia lah...Allah tu maha Adil..

wanie~mmg tul wanie kena sabor byk²..dulu masa danish kecik akak ni kurang sabar gak...kalo time dia bad mud akak pun menyinga gak..tp sakng dah anak 2 rasa lbh sabar sket a

zana~tu br ragam anak² kan..lom ragam bapak dia lagi huhu...

mimi~dia mmg ada masa mcm tulah mimi..kalo dia kata mama..mamalah .. kalo kata papa papalah x leh negotiate dah..
dekat jer mimi..kalo merempit tu 5 minit x sampai...meh a dtg umah leh buat lawatan kat mmu

azie~tapi byk g tatau... tgh process mentaram jer apa yg patut...

Hirda Ibrahim said...

welkam jue...
sama pulak entry kita kan? sungguh kuat instinct kita..hahahha

atleast dalila x nagis ok la...
tapi tu la kan, mcm jue ckp, part slow motion, bersopan-santun aka terhegeh2 tu buat kita bersirappp je darah...

jadi mak ni kesabaran kena tinggi mana dgn anak lagi, dgn bapak lagi. kengkadang aku leh merungut kat hubby "rasa cam ada 2 anak jantan lak. si bapak pun perangai dh mcm anak". huhuhu

As mama Adriana Amani said...

Mcm ni la anak2.... bila meragam... kiter pun hangin kekadang...kena la sabo... kadang adriana pun sama gak.. tambah skang nak dpt adik.. sumer nak mama yg buat.... kadang kiter x larat pun dia bukan tau... asyik nak dukung & manja jer.... tp layan jer la... anak baru sorang.. heheheh

mrs khairul said...

saja je tu kak dalila nak attract mama dia..nak manja2 la tuh..sabo2..niza pun kdg tensen gak time nak hanta kanda p taska..org dh stat engine keta dia ble lg dok lepak dpn tv tgk thomas la..postman pat lah...geram aku...

MAMA IQA said...

hehe..tajuk blog kite sama la..
anak2 tgh nk membesar, mcm tu la kan..byk no ragamnye..sabar je la..

Jasfyra said...

layan anak kecik ni mmg mencabar sgt,...kena bnyk bersabar ..uhuksss

Mimi~Najeeb said...

mcm2 kerenah si kecik kan..
re: Dalila pun G6PD def ye..jarang2 gak dengar girl ada..but Alhamdulillah anak2 yg G6PD deficient membesar dgn jayanya mcm org lain gak kan :D
btw, welcome to world of blogging