Thursday, October 30, 2008

HFMD... apa tu..?


HFMD ada stand for Hand Foot Mouth Desease. more info sila ke ---->
http://www.sarawak.health.gov.my/hfmd.htm

Apsal tetiba hari ni aku nak citer pasal benda nie... sbb nya kat nursery dalila dah 4 budak yg kena..so aku tgh risau sesangat lah nie. Ada staff kat sini tepon aku smalam bgtau kat cece (nama nursery dalila) dah 4 org budak kena ambik bawa balik sbb kena jangkitan hfmd tu. Yg aku pelik tu parents bebudak ni tatau ker anak dia dah kena jangkitan, atau tau...tp buat tatau...sbb malas nak pikir sapa nak jaga anak.... atau meka mmg benar² tatau pasal hfmd ni... ontah....

Tp yg pasti aku tersangat lah seriknya... sbb dulu masa danish 2yrs ++ pun dia pernah kena.. masa tu danish pun duk kat cece. Masa tu aku bengang gak sbbnya ramai yg dah kena jangkitan tp parents derang & staff cece tu tatau... depa tau pun sbb bila aku & laki aku yg bg tau. Danish demam so laki aku tukar shift mlm siang dia jaga... tgh aku kerja dia call aku bgtau ada biji² kat kaki & tgn danish... masa tu mulut mmg ada ulser kecik² tp byk... aku pun masa tu tatau sgt pasal hfmd tu... kami igt dia kena denggi..kami bw danish p hospital ptjaya... budak kat Emergency tu tgk jer dia tau dah danish nie kena jangkitan hfmd tu... x masuk ward tp drip 2 btl air... lbh kurang 4 jam jugaklah duk kat emergency dept tu.... kesian tau... danish langsung x mo menyusu or mkn.. air lir meleleh non stop... sampai tdo bantal aku kena lapik sbb habis emua bantal basah kena air liur... badan lemah jer... 2 hr lepas tu p spital lg...drip air lagi 1 btl... dok ckp tahan ward pun x guna sbb x da ubat tuk hfmd nie...cuma kalo nampak dia lemah bw spital derang drip air itu jer... lain² ubat sama cam ubat demam & derang bg ubat tahan sait tu jer...

huhu seminggu gaklah aku korban kan cuti tahun aku masa tu tau... dah lah simpan cuti tuk raya... masa danish kena tu awal poser..aku igt gie.. aku laki bini buka poser kat sepital...
so smalam aku dah ckp kat en.e1 pasai kes hfmd kat cece dalila... aku dah siap pesan dah aku xmo cuti dah..aku suh dia yg pikir sapa nak jg dalila incase dia effected atopun kementerian kesihatan suh tutup cece for a while... masa danish dulu cece tutup 2 minggu....bukan aku mintak... tp aku tau benda ni mmg mudah berjangkit....

5 comments:

Cik Puan Mimi said...

takutnya dengar.. harap2 dalila tak kena jangkit la jue.. tak sangka plak danish dah pernah kena sakit tu masa kecik2.. berbahaya tak jue HFMD ni, ialah penyakit tu kan mudah berjangkit.. memang harus la cikgu dia sepratekan budak2 tu..

kesian tau, batrice kena jugak baru2 ni, dah baik ke blum dia tu..

Zanna_MamaBatrice said...

erm....
complete penerangan nyer...
and good info to all mommies outside...
batrice b4 puasa ari tu...kena HFMD nie...mmg susut sgt2 badan dia...sib baik nenek yg jaga...so, tak risau jangkit kat others kan...
samalah....tak minum x makan....kat mulut mmg byk...
1 week ler zana berkorban masa tido..coz' mlm dia tak lena...selang sejam sure bangun nangis coz' x selesa....
pastu....last sabtu ari tu...kena lagi...rupanyer benda nie boleh berulang...coz' zana tanya doc tu..virus HFMD nie ada 3 jenis ABC so..kalu dah kena sekali...kemungkinan nak kena lagi tu ada....
alhamdulillah...batrice dah ok dah now....biji2 dia pun dah kering da....

Sue@MamaMaryam said...

oooo takutnya.. smlm cikgu maryam ada bgtau area taska tu ada yg ken apenyakit tu.. tp kt taska xde lg yg kena.. huhu minta2 xde la..

Hirda Ibrahim said...

mintak simpang le jue kan?
ko dh ada experience rupanya...

aku pun susah ati gak dgn nursery hardy ni. aku tgk budak2 dia ramai sgt.
pastu tiap2 kali aku amik hardy. anak aku cam x mandi. berlemoih yg amat + busuk. kalu aku rajin aku mandikan balik.

ni le disadvantage hantar nursery kan? ;(

Jasfyra said...

risau lak dengar..harap2 jgn ar kena kt dalila dan danish ye..mintak dijauhkan ar...