Wednesday, October 29, 2008

daku yg terlalu lapar....

masih ada lagi yer rakyat malaysia yg kelaparan selepas merdeka ni...???? ada...ianya adalah aku...

ni semalam punya cerita dah basi senarnya... tp aku nak citer gak kat korang semua...
aku ni jenis jrg skip lunch...x lapar pun aku mkn lunch jugak.. itu pasai x pat badan size niza or azie huhuhu.... Tapi semalam waktu lunch hour aku x p mkn, aku balik rumah dgn satu tujuan..satu matlamat.... iaitu aku nak kemas rumah. Sbbnya mata ku ini dah berdenyut² setiap kali masuk rumah..especially ruang tamu. Manakan tidak korang bygkan... beg AF balikkg hrtu pun x unload lg, parking chantek jer sebelah kabinet tv. Pastu ngan baju yg dah belipat 2-3 longgok kat lantai ada, tepi sofa ada kat atas mesin jahit pun ada jugak.... tu x termasuk yg lom lipat segunung kat tepi tingkap. Sbb musabab aku tak menyusun baju² itew adalah sebelum ni en.e1 laki kesayangan ku tu..kunun²nya nak membantu tlg susun kain baju sekali tu dia p campur haduk jer... especially baju dnd... maju siang kat tmpt baju mlm..spentot dalila kat tmpt spentot danish...bla..bla..bla dah la lepas tu aku trus jd bengap sekejap.. tatau camna nak susun yg seterusnya... tu yg semalam aku nekad balik rumah lunch hour.. memula tu plan nak 1/2 day..tp rasa mcm melampau a plakkan.. aku ckp kat ms.boss lunch nak balik kemas umah..siap kemas umah aku masuk kerja semula.... aku sampai umah kul 1.15 trus memulakan operasi 3M (memunggah, mengemaskini, menyingkir & menyusun) siap pukul 2.45...trus p kerja semula.

fuhhh..lega sket.... ni pic selepas operasi 3M tu walopun x lah sekemas/secantik mana..sekurang² mata ku dah x berdenyut lagi..(sila abaikan baju segunung kat tepi tgkp tu) pg ni bgn tdo en.e1 dah tlg tarahkan separuh...thanks abgggg.... walopun semlam dia sound aku direct...tp aku tau jauh di sudut ht dia, dia kesian kat bini dia nie...
sebelum operasi 3M tu, atas kabinet tu, atas lantai penuh mainan dalila... sesungguhnya aku terlalu menyesal belikan dia toy tu...aku tatau nak bg aper kat emily, pusing² kedai tu akupun pilih a mainan mcm rumah tu.... aku kat dalila 1..sbb takut dia nak yg emily punya tu...siap ada org, pokok, perabot segala a.. tp bebenda ni semua cinonet bebenor... bersepah² atas lantai...dah byk yg aku terpijak pun....yg aku buang pun ada gak... kalo korang perasan tinggal rumah dia jer tu kat atas kabinet tu.... sehari lepas dalila main benda nia ku dah x berkenan... aku ckp kat en.e1 menyesallah beli benda ni... kalo aku pun dah rasa menyampah ngan benda ni..aku trus batalkan niat aku nak bg pada emily.. aku ajak en.e1 p cari hadiah lain..(harap emily suka & mama emily x kena kutip lah ek) So rumah yg x jd bg kat emily tu aku dah sorok dah..aku xmo dalila jumpa. Aku nak bg kat org pun x sampai hati....huhusampai jer kat opis...perut aku start sakit... masuk angin ke aper ntah aku pun tatau... sampai balik 5.30 tu duk sakit jer perut aku nie...

balik ptg tu sampai jer kat umah aku trus memasak...en.e1 pun terkejut... apsal aku masak awal sgt..aku ckp aku sakit perut sbb x mkn t/hari..balik umah kemas umah... dia kata "bagus a tu...amalkan selalu..dah lah awak tu byk penyakit"... hehehe..(padan muka aku)

ketung ketang ketung ketang...kul 7.45 semua siap..(hegeh² jugak aku masak dkat 2 jam tu)

bila dah lapar semua benda aku nak masak... tp aku kontrol... aku masak ikan berlada, sotong masak negro, sup petola & ikan goreng.

kul 8.15 siap mandi dah wangi² ni ..aku pun ceduk a nasi sepinggan tuk aku jer...(en.e1 xda umah p main minton....).. dalila nampak jer aku tatang pinggan dia pun ready a bersila kat depan tv...cam slalu² tu... sekali tu pas aku ceduk lauk aku selamba jer duk kat meja mkn... dia pun pe lagi malalak a.." nak am acik..".. alamak dik mama lapar sesangat ni...bg la mama makan dulu..kejap jer

aku pun pindah a duk kat sofa... kesian korang... dia dtg mengecek kat pinggan aku... aku mkn pedas mana leh suap dia sekali... akupun umpan lah dia ngan sayur petola & carrot tu.. sib baik dia senyap..tp aku mkn x tenteram a....pastu danish plak sound " cepat a mama, abg dah lapar nie... lepas habis nasi dlm pinggan mama tu ,jgn tambah tau."huhu..kejam punya anak.... maka dgn kejamnya jugak aku selamba tambah lg sepinggan...danish jerit,," mama...!! kenapa tambah.." mama lapar lah...ala selalu tu mama suap mkn kul 9 ok jer... hrni tgk mama mkn dulu byk lak citer eh... aku pun dah start membebel nie. dalila masa tu dah selamat aku sogokkan dgn isi ikan goreng ekekeke....selesai 2 pinggan erkk.. alhamdulillah..turn anak² ku yg kununnya kelaparan tu lah plak... danish mkn mmg leh thn lah... sepinggan pasti licin atao x cukup..dalila mkn sayur & ikan jer nasi sesuap 2 jer...

moral of the story: sesibuk mana pun jgn x sampai x mkn...hehehe

7 comments:

Sue@MamaMaryam said...

hehehe..kelakar la akak ni..ngan danish pun nak gadoh... LOL LOL LOL ye la klu lapar tu x kira dah kan??

Zanna_MamaBatrice said...

hu hu hu
nie kiranyer lapar tahap gaban ler nie kan jue...
xpe...janji ati senang bila rumah dah settle kemas...
kekadang nak kemas umah nie amik masa kan.....zana pun kalu umah dah berserak pening cam apa...tambah plak ngan baju yg bertimbun x lipat....terbongkok2 pepagi hari menggali nak cari seluar kecik...tension jer...harap kemas hari2 cuti jer lah...tu pun belum tentu....

kelakar arrr danish....siap gaduh x kasih mama dia tambah lagi tu.....kesian ler kat mama...dah ler penat ngemas lunch time.....mlm nak makan kena plak kacau ngan abg danish...sabar yerk....

wanie said...

mengemas sampai tak makan tgh hari ye...mestila dah lapar sgt tu

Hirda Ibrahim said...

LOL lawak aku bc citer ko jue.
sama le kita, aku menan hardy kecik2 kalu aku dh rimas, aku buang je. laki aku x tau coz dia mana tau kemas2 ni...

aku kan, benda yg paling aku benci dlm dunia is LIPAT BAJU. serius aku malassss yg amats. basuh, sidai aku suka.
kalu le ada juai mesin lipat baju, aku rasa aku org 1st pi beli...

Cik Puan Mimi said...

mimi baca siap ketawa guling2 lagi.. memang gelihati sangat..

boleh bayangkan la macamana jue makan, sambil si danish tu melanguk tak kasi mama dia tambah.. hahah macam2 budak ni.. tapi mimi pun selalu gak makan dulu.. pastu baru suap kat anak2..

betul cakap hirda tu, mimi pun malas yak amat nak melipat baju, kalau ada mesin memang dah lama beli!!

tq 4 the presents.. emily tu suka ajer.. hehehehe

lieya_latif said...

kak jue...next time jgn buat lagi...kang dpt gastrik plak kang....tapi cepat le kak jue mengemas....cantik plak tu umah kak jue.....kalo lieya idak lee balik ke opis pastu...mau terbongkang penat he he he hehe

ooo kak jue makan asing2 yeak....leiya biase sekali duduk kat bawah bentang tikar (dok kat meja makan penat nak kemas nasi berterabur nanti)....mia n mija makan sendiri....so boleh lee lieya mengadap ngan amannye he he he he...tapi mmg pun...balik keje tu perut sure keriak keriuk lapooo he he he he

azie(mama auni& erina said...

cantinyer umah...tue baju timbun mcm umah azie gak basuh mau lipat xmau hihi