Tuesday, August 18, 2009

coti² mesia Langkawi

Alhamdulillah kami semua dah selamat kembali dr bumi Langkawi.. lama dah pun cuma entry ni jer yg lambat menyusul... lambat merangkak pun ku gagahi jua.. untuk mengabdikan kenangan….
Serba sedikit percutian kami…

Day 1 29 Julai 2009
~Seawal 6.30pg gerak dr rumah menuju ke lcct, lepas cek in & boarding dpt tau flight kami delay 9.45pg instead of 8.10am... huhu.. so terpaksalah bekpest kat lcct..igt nak bekpes kat langkawi… dlm 9.30 dah masuk dlm plane… seronok 2 beradik tu… especially Danish… syok sgt dia dpt duk tepi tingkap..
~selamat mendarat di langkawi dlm kul 11.00… p cari keter kat airport, kawi sewa Innova dgn harga yg oklah... 240.00 tuk 2 hr.
~terus p cable car… punyalah ramai org kat sana….sian papa beratur dlm panas.. bersesak ngan pak arab membeli tiket…untuk 6 dewasa & 2 kanak² kami kena RM100.00 oklah kan..consider murah a.. tp kena tunjuk my kad a. Muat 1 gondola tu kami sekeluarga hehehe…jln² kat atas tu .. ambik gambar... turun..
~trus menuju ke apartment yg mama dah booked…kami duk kat TM resortnyer apartment…sebagai staff subsidiary dptlah staff ratekan murah bangat… costing us.. RM260 tuk 2 mlm 2 unit apt 2 bilik… mama ambik 2 unit sbb plan asalkan lbh ramai akan meyertai rombongan cik kiah nie… tup tup 8 org jer termasuk budak kecik 2 org tu… sebelum tu singgah kedai Hj.Ramli kat Cenang tapau nasi & lauk..bersantap di apt.
~tdokan 2 badik tu..ptg bgn bg depa mandi kolam… pastu siap² kuar p kuah.. singgah dataran helang..pastu borong coklat kat Hj. Ismail Group… soping coklat mcm x sedarkan diri… hahaha melayang duit laki gue 400 ++ cekelat jer….
~ singgah mkn seafood kat cenang.. kami mkn ikan siakap 3 rasa, tomyam, ikan bakar & sayur = 160.00. Blk apt dal kul 11.00 kemas cekelat..asing asing ikut portion.. nak bg org kaum keluarga, kengkawan… etc…

Day 2 30 Julai 2009
~mama, papa & bak kuar p bekfast kedai.. anak² masih tdo… tapau tuk org kat umah… pastu jenjalan kat belakang apt… ke jeti island hopping usha boat… ding dong ding dong ngan pemilik boat tu… dptlah kami sebiji boat dgn rege 200.00 oklah kan.. tuk kami sefamily x yah share ngan org lain…
~ p island hopping… memula p pantai beras basah.. airnyer sungguh jernih ngan pasir yg halus…mandi manda segala..
~p plak pulau singa besar tgk helang… mmg byk giler helangnya.. tp x byk sgt yg turun samabar kulit ayam yg di campak driver boat tu.. dah kenyang kot…
~pastu p tasik dayang bunting… hajat nak terjun tasik… sekali tu dalila mengamuk… gila² punya mengamuk.. dia pun nak terjun jugak…so x jadilah terjun…rugi jer byr duit jaket….menapak naik bukit tu tuk ke jeti… sungguh letih okey…dgn dukung dalila yg tengah mengamuk tu… separuh tangga jer larat..lepas tu sampai tahap dah tak leh menlangkah dah.. papa dia sambau jer dia terus..jln.. lg lah dia meronta ronta…dia mmg nak ngan mama dia jer ni ha...naik jer boat terus dalila tdo sehingga jeti...
~mandi manda & berehat sebentar..sesiap tuk keluar... kami lunch kat kedai siam tepi pantai cenang...syok sgt dihembus angin laut...sempat lg 1 badik tu main pasir...
~lepas mkn kami ke beras terbakar... tempat menjual kain batik, kain pelikat & mcm² lglah... kan sini mama rembat.. 2 helai kain batik tuk wan, sepasang kain pelikat tuk atuk, 2 kaftan tuk mama, beberapa helai t-shirt sebagai souvenir, fridge magnet & key chain sebagi sov. Sebelum kelaur tu sembat lagi mama merembat ikan bilis yg segar gilar murah plak tu... RM 14.00 bleh dpt satu bekas kuih raya yg besar tu...berbaloi baloi... tp lupa a nak snap pic kat sini..
~lepas tu kami terus menuju ker tanjung rhu.... hajat hati nak tgk sunset kat sana.. sebelum sampa tanjung rhu singgah sat kat pantai pasir hitam... pasirnya mmg berwarna hitam & sgtlah halus....kat sini sempat lg menyoping ikan bilis tuk bg kat wan & ikan kering sket... peastu p lepak kat tanjung rhu... lepak² sambil mkn sotong gula... sedapppp..hehehe... bg 2 badik tu men pasir puas puas...lama lg nak tgu matahri bebtul terbenam... malas lah plak.. trus jalan menuju ke kuah... sampaikuah dah dekat kul 8...singgah idaman suri… sekali tu dah nak tutup daaaa… namun begitu sempa lagiks mama sambar cadar cotton, bunga ala² english style tu.. 49.90 queen fitted.. ngan towel 10.00... sian nenek x sempat nak beli per per pun…
~sebelum blk apt singgah mkn kat kedai Hj. Ramli…order ikan siakap 3 rasa, kerang bakar, sotong tepung, tom yam = 120.00 sebelum tgu hidangan tu mama keluarkan hp.. apa motif keluarkan pun tatau coz hp tu mmh dah kong... rasa dah masuk dlm beg… sekali masa balik tu menonong jer masuk keter…mak intai² gak meja kot der brg tinggal… sekali dah sampai apt dal 10 minit br tingat nak charge hp… cari dlm beg x jumpa… mama dgn yakin kata dah masuk dlm beg semula.. cicir ntah manalah tu.. papa berkeras ajak p kedai tu semula.. x jauh sgt a… dlm 10 minit perjalanan jer… dalila kuhangkut sekali… sampai kedai hj ramli tu papa turun.. coz dalila tdo.. selamat aku..(ampun yer pa).. papa tya kat sorang mamat pekerja kedai tu.. sekali nampak dia keluarkan hp tu dr poket baju dia…teriama kasih sesangat kat pelayan kedai tu… sungguh pun hp cap ayam..kalo hilang sedih lah jugakkan… balik semula ke apt.. danish x tdo lg..duk melayan psp pukcu dia… kemas kemas brg semua esok nak cekout dah… Day 3 31 Julai 2009
~kuar rumah dlm kul 9 trus p bekfast kat kedai.. ding dong ding dong… kami sempat lari ke kuah semual ngan harapan nak bg mak last menyopping kat Idaman Suri… tapi hampa.. kedai x bukak….p pekan sat… pusing sekali lg.. masa tu dah kul 11 Idamam Suri tetap x bukak… so kami semua hampa.. terus menuju ke airport.. sbb flight kul 12.50. sampai airport pulang van... sekali masa nak cekin derang habaq fligt kul 1.30 looorrrrr… erm ..nak buat camna.. van dah pulang kalo x leh lg p layan laksa power kat tepi jln hujung airport tu…
~jejak bumi sepang kul 2.45 camtu… ding dong ding dong cr cab tuk balik umah…ambik 2 cab.. 1 cab 50++ camtu x hengat exact figure…sampai umah dkat kul 4 camtu…
~syukur kami semua selamat sampai di NEA 1006... sangat bersyukur tiada kejadian yg x di ingini sepanjang percutian kami & syukur Alhamdulillah setakat ni kami semua bebas dr H1NI… mintak simpang…

yang pasti kami x puas...hahaha..rasa sekejap sgt & x puas hehehehe...InsyaAlalh ada rezeki kami ke sini lg...

Footnote=senarai harga bukan tujuan meriak sekadar untuk imbasan or budget plan..kot kot kami nak ke lgkw lg in future

12 comments:

Mr. Daddy said...

huhu.. sedihnya kitorg x jadi gi.. nk wat camne, sumer mesti ade hikmahnya.. lupe nk pesan magnet fridge.. kitorg mmg suke collect..

Mummy Aqil said...

wuwuuu bertmbh lgk sedih ku. pas citer kyuubi skrg impian ke langkawi yg tak tercapai... wuwu.. ku 'berlangkawi' di sjmc jg adik mu. tp xpela.. ku sayang n chenta bangat adikmu.. phewiitt.. ehehhee.. next time k kita g lgk..

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

ringkas & padat.. heheh akak..lawa gaun dalila...

eija28 said...

wah....kak baru lk dr langkawi erk......nak cekelattttttttt!!!!

mama iqa said...

best gile pi cuti2 m'sia kat langkawi..hehe! byknye borong cekelat..pas sini skit..hehe

Mimi said...

Jue...kitorang pun baru balik langkawi -3 hari 2 mlm je...tp jalan2 kt kuah je sbb dok kt kuah..abih2 jauh gi kt area cable car tp semangatku 'kecit' x jadi naik...hihi....rasa mcm nak gi lagi la sbb teringatkan 'barang-barang' kat Ram's..uhuk..nyesal aku beli sikit je...coklat pun aku beli x byk mana pun..just utk makan2 kt rumah je (nk belikan utk abg/kakak aku rasa mcm xyah sbb dorang pun rajin sokmo ke langkawi nih..hihi)

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

wow, best giler baca story ke langkawi.. aku last pergi pun bulan 12 tahun lepas.. tu pun sebab kerja.. asben & kids tak bawak.. tak syok pun

aku suka tengok danish dan dalila pakai hijau sedondon tu .. comel la .. sweet jer

nasib baik jugak kau pusing balik amik hp tu kan.. mujur jugak ada.. tapi tu la, orang kedai tu tak usaha cari kau.. contoh macam laki akukan, pernah tertinggal hp kat KFC.. pastu supervisor KFC tu siap call aku dan cakap "kak, hp suami akak tertinggal kat KFC ni".. at least aku tau la hp tu tertinggal kat mana.. syukur dia jujur..

bestnya korang sempat gi island hopping.. aku tak pergi lagi .. one day mesti nak try pergi ni.

hehehe kalau borong cokelat, memang tak sah duit tak keluar beratus!!.. nampak jer amik sikit, tapi bila dah nak bayar, mak aiii, terlebih bajet gak. hahaha

☆ lieya latif ☆ said...

wah seronoknye kak....hepi budak2 tu dpt jalan2 kan...lieya plak tahun ni jek 2 kali gi langkawi, tapi pergi tuk kursus...bosan jek...tak de laa mandi2 pulau camtu....huhuhuhu.....

selesa gak appartment tu kan kak.....tapi yg past gambar kat airasia mmg tak leh dilupakan..wajib amik gambar ngan kapalterbang kan....hihihi...bukti tuh....hihihi

kak jue, salam ramadhan almubarak dan selamat berpuase buat akak sekeluarga....misi rahsia kite jgn dilupakan tau...wat betul2 tau....

Shida said...

Seronoknya coti² Mesia.

Mastura Yahya said...

wahhh..jeles r dia edit picture!

Ayumieza said...

salam perkenalan...bestnya ye klau dapat g bercuti di langkawi ...

mama iqa said...

akak kena tag.sila ke umah sy je amik keje sekolah.