Tuesday, August 25, 2009

tangan gue sakit wooo

adoiiii... tgn kiri gue hrni sgt bangat... x leh nak angkat....pg td ok sket... balik lunch td nak bukak baju pun x leh....gila sakit... cam nak nangis... camna nak masak juadah buka hrni pa..? kita p tunjuk jerlah eh...ohhh alasan ku sungguh kukuh....

tulah semalam gatai... bw dalila p klinik.. dalila batuk/selsema... danish, papa & mama sihat... tp yg sihat ni p cari penyakit..... tya doktor pasal vaksin influenza, vaksin pneumukokal.... tup tup tersedar kami x ambik lagi pneumococcal conjugate vaccine, PCV7 or Prevnar®, tuk Danish... sementara dia sihat ambiklah sekali...apa lagi meraung x hengat lah en. mamat tu... 1 nurse, papa & mama kena pegang dia... bukan kecik org nak pegang tu... dia punya jerit sakit klinik leh dgr rasanya...

pastu mama & papa pun ambik sekali pneumokokal tp tuk dewasa a (Pneumovax® and Pnu-Immune® are 23-valent polysaccharide vaccines (PPV23)) nama vaksin tu..sebenarnya lbh diperlukan tuk warga tua 65 thn keatas... or 19-64 yg ada asthma atau smoker... tp melihat pd situasi skang yg memacam virus menular..mostly attack paru² papa suh mama ambik sekali.
papa kata skang ni bahaya...yg x sakit pun leh sakit, x berisiko pun leh jd berisiko...for prevention.

balik dr klinik ok lagi.. mlm td siap kata danish mengada²lah.. x gentlelah..x super herolah... sekali skang ni tgn mama plak makin berdenyut....call papa, dia kata dia ok x sakit pun... papa kata.." emmm mama sama cam danish keraskan badan masa dok jab...otot keras..tu yg sakit... mama & anak sama jer penakutnya"..papa x baik tau... kalo papa x paksa mama x ambik tau...
mmgpun kalo ikut hati gue..x yah ambik a.. duit jab tu leh tukar gelang baru cik.lala tau...

papa kata duit leh cari...kalo sakit duit byk pun x leh buat per....betullah pa... tgn sakit nie.. nak p shopping pun xder mood...

Semoga kita semua terhindar dr penyakit², wabak² yg berbahaya & bermaharajalela masa kini..Amin Ya Rabbal A'lamin.

5 comments:

Mimi said...

ye betoi..harga vaccine satu family bole beli gelang..hihi..tpnyer mcm omputih cakap la..Health is Wealth..takut kan wabak sakit tu...nauzubillah..

Ramadhan al-Mubarak...

mama iqa said...

uih..sakit ye kak? alahai..seriau plak dengo sakit tu!

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

adoi kak...sakit ke..ni yg takot.... danish x demam ke

☆ lieya latif ☆ said...

oo lieya ingat sebab ape tangan kak jue sakit...rupenye amik injection tu yeak....tuam la sikit kak...lieya ni dulu mase amik injek depo setiap 2 bulan sekali...mmg kene tahan jek vontot bengkak....nak tdo pun payah...huhuhuhu

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

kau cerita pasal injek ni kan jue, teringat aku petang semalam.. aku pun kena gak, tapi bukan injek macam kau.. aku kena amik darah, sebab doktor nak cek darah aku.. aku ada sakit sikit la, tapi blom kompem lagi. hehhe

betulkan bila tangan sakit, semua benda tak de mood nak buat..