Tuesday, June 2, 2009

Domams...

Entry ni sebenarnya aku nak post semalam..tp x sempat..hehehe

kesian anak² mama….

Skang ni musim demam/selsema/batuk… x terkecuali anak² mama pun terjangkit


Bermula dgn danish start demam rabu lepas...ambik jer kat umah bs tgk muka dia lain mcm..pipi merah ..telinga merah... rasa badan dia panas sgt.. danish ni kalo demam mmg panas melampau.... papa balik kerja trus bw dia p klinik Qualitas Group dekat area Cyberjaya ni jugaks...khamis mama terpaksa 1/2day jg danish pg... ptg hantar umah bs..ambik dr umah bs..masih demam... jumaat pg nampak dah pulih sket... t/hari demam semula....kebetulan masa tu mama & papa kat puchong terus bawa danish p KPMC puchong... minta dr bg antibiotik lain..sbb antibiotik yg dpt hr rabu tu pahit sgt.... mkn ubat jer dia muntah..memula tu mama hangin gak.. sekali mama rasa mmg ubat tu meninggalkan rasa pahit kat tekak .... hari sabtu rasa something wrong kat mata dia plak.. bahagian putih sebelah hidung tu berwarna merah & cam ada spot putih.. ahad bw p klinik sekali lg..klin An-nur saing dalila… dok suruh teruskan jer antibiotic yg dpt kat KPMC tu…doktor kata kalo sakit kat mata tu nampak lbh teruk..trus p jumpa pakar mata…

Ptg sabtu tu dalila pun start demam .. bg mkn ubat demam yg spare kat rumah… & masuk ubat muntot mlm tu… pg ahad tu bgn tdo badan dia makin panas… trus p kilinik An-Nur kat bangi..sampi klinik doctor cek… temp dia dah 41 celcius… dok tor pun terkejut.. masa tu dalila dah senyap jer.. xmo ckp .. melepek jer nampak.. trus doctor suh masuk bilik emergency.. nurse masuk ubat muntot & basahkan badan/kepala dia semua… lama jugak.. dekat 1 jam mcm tu baru temp dia turun 37.5 celcius… jumpa doktor semula… bg ubat demam/batuk/selsema...& bleh balik.. risau gaks tkt kena tahan ward..
Balik tu terus p alamanda p cari themometer.. sbb slalunya mama guna yg tepek kat dahi tu..tp yg tu bacaan cuma sampai 40 celcius..so kalo panas lbh dr 40 celcius tatau suhu sebenar...lgpun dr ckp yg tepek kat dahi tu bacaan kurang tepat... (ni yg lama tu..skang ni duk dlm h/bag jer tuk kecemasan masa kat luar..)

(inilah themometer yg kami dpt dgn duit kat apex..x byk choice..p watsaon & guardian langsung tarak... sejak ada bendalah nie.. sekejap...sekejap cek suhu..hehehe batak sehh...dalila, danish..pun dah pandai cek temp derang sendiri)


..Danish dah semakin sihat... masalah mata tu pun dah recover.. dalila masih lg demam pg td bgn tdo suhu masih 38.7 celcius… mama terpaksa masukkan ubat muntot lg..sbb nak hanta p nursery… mama x leh cuti… papa mmg cuti tp papa ader urusan lain.. Danish dah besar papa leh hangkut sekali…tp kul 2.30 papa call ckp meka kat alamanda Danish request nak tgk wayang..actullay dr hr ahad dia request nak tgk citer A Night at Museum tu.. so hrni papa dia tunaikan…

pic kat atas ni masa balik dr klinik tu..anak demam mak pak sempat lg meronda alamanda...itu bb baru dalila.. nama dia baby queen masa ni ok lagiks sbb baru kuar kotak.. skang ni dah tersidai kat ampaian sbb itu budak telah memandikan baby queen ni..

12 comments:

Mimi said...

siannyer kat D&D..sekrg mmg musim kan..one of ofismate aku dah 2 hari EL anak dia demam panas..

doc ckp apa2 tak pasal mata merah ada white spots tu?

Night at The Museum 2 best tak?

☆ lieya latif ☆ said...

alahai siannye kak jue...musim ar kak jue....harap2 cepat lee d&d sembuh....tang mate tu, takut lieya tgk kak jue, harap takde ape2 yg serius laa yeak....

amboi2 demam2 pun sempat lagi pau tgk wayang yeak hi hihi...layan kan ajek kak jue yg penting budak hepi.....

As said...

alahai... siannyer D&D... kami pun Aqeel baru jer baik demam... mmg teruk dia kena... melepek jer... budak² kan.. kalo d/org sakit sure kiter yg susah ati...
sian danish mata merah...panas tuh...

Puan Iza said...

ciannya dua2 demam...mmg musim skang ni kak jue...moga cepat sembuh yea sayang :-)

Kak, iza pun mmg ada themometer kat umah....kalo haikal panas skit je terus cek suhu dia....kami beli themometer nie sejak haikal masuk hospital dulu sbb demam panas....so, skang ni bila masa je kami boleh monitor suhu dia kalo dia demam dan cepat2 bagi ubat....

Sham Ummi Echa said...

alahai siannyer D&D.. dua2 demam .. jenuh ko nk jaga.. panas giler tu suhu danish... echa kalo suhu dia 38 pon aku da kelam kelibut panik..kalo lbh 40 aku pengsan terus kot..

smpt lg g tgk movie tu..hahahha..

get well soon yer D&D

eija28 said...

alah...kesiannya dua badek nie demam yerk...mmg musim demam skrang kak...cuaca pun panas.....

yong ibu chem said...

aduhhh cian tgk nya..

harap2 semuanya kembali okeh...

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

harap2 masa ni D&D dah sembuh sepenuhnyer..
keh3..kelako jer tengok baby baru dalila tu..baru2 beli dah kener mandi..

mrs khairul said...

kak mcm mana anak2? dah sihat//seram jek dalila demam smpi 41..niza kalo dh 39 pun dh rs mcm nak nangis..huhuhu

elok la kak beli ear thermometer tu..dulu niza guna yg masuk mulut tapi leceh lama sgt dia nak read..kalo yg ear tu 2 saat jek dh dapat reading dia kan..

sian tgk mata danish tuh..get well soon dear..

Puan Iza said...

kak jue,

jom undi haikal B 0021

kat sini

http://bigboy-uzma.blogspot.com/2009/06/undi-disini-sticky-mode.html

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

jue thank you dh vote for emily..

anak2 kau cemana? dah sihat semuanya? aku terlepas la entry ni.. harap2 dorang semua dah sihat belaka yer..

Mysunshine Gift Shop said...

come join mysunshine diaper cake giveaway @ www.mysunshine2u.blogspot.com ^_^