Wednesday, January 6, 2010

Danish 1st week school

Alhamdulillah.... selesai segala persoalan n kerunsingan pasai anak nak masuk sekolah ni... hehehe cam biasalah kan anak rileks..yg gelabahnya adalah mak... dah 3 hari kat sekolah 'besar'.. situasi yg berbeza...Danish ok ... x der wat drama air mata... kekwat lagi ada.. 2nd day smalam.. siap tanya.."harini pun mama hantar sampai kelas ker..?" "mama x yah a tgu ...mama balik a..abang ok..." dia mmg ok.. mak dia ni yg mcm x sampai hati nak tinggalkan dia... giler emo aku ni... tp smalam dia balik ada cerita x syok didengar .... aku tau dia bukan intention nak mengadu.. dia cuma bercerita... tp cerita dia tu buat aku panas hati weiii...

D: ma.. tadikan ada abg pakai baju kuning ketuk kepala abg..(abg baju kuning tu adalah Pengawas)
M:apsal lak dia ketuk kepala abg
D:tatau.. abg tgh main ngan kengkawan abg.. pastu dia dtg dia ketuk kepala abg, kepala shahmi kawan abg tu.. ngan kepala 2 org lg kawan
M:abang main kat mana..main apa?
D:kat dlm kelas lah...abg main laga² vuntot
M:cikgu nampak tak...?
D:masa tu cikgu dah keluar
M:dia ketuk macamana..?(siap suh dia buat demo ni.. )
D: ketuk macam nie..(sekeh tepi kepala dia)
M: siapa nama dia..?
D: abg x baca pun nama dia siapa
M: lainkali kalo ada sesiapa pukul tgk nama dia siapa
D: yg abang pergi main buat bising dlm kelas tu kenapa... kan dah kena mcmtu ngan pengawas tu..

aku memang x puasahti sgt.. mmg Danish & the geng bersalah buat bising dlm kelas..main dlm kelas... tp pengawas tu siapa nak jatuh hukum kat bebudak tu... g pun budak darjah 1.. br 2 hr p skul.... tegur dah lah... x yah lah ko sampai nak ketuk kepala budak... kalo aku tau siapa pengawas aka mawas tu.. mmg nahas dia...

aku citer kat papa danish.. dia kata x yah besarkan issue nie... hishh geram tul aku...tp tengaklah next week rabu aku nak jumpa cikgu kat sekolah aku nak citer jugak... setiap rabu adalah hr bertemi ibubapa.. dr kol 7.30-8.30... so tuk mak pak yg nak jumpa cikgu bleh masa tu...

oooopps lupa nak update...keputusan ujian diagnostik darjah 1 tu meletakkan Danish dlm kelas
1 Efesien... mulanya mak kecewa lah jugak... Danish sendiri pun agak down jugak pada mulanya.. sbb dia target dia leh masuk kelas 1 Bestari....xperlah nak... belajar elok² tahun 2 nanti leh naik kelas...

Kat SK Cyberjaya ni ada 6 kelas tuk tahun 1
C-Cemerlang
Y-Yakin
B-Bestari
E-Efesien
R-Rajin
J-Jaya

dah 4 hari sekolah... dr observation mak dia ni.. tgk dia sgt suka bermain di dalam kelas.. so pg tadi aku hantar dia & jumpa guru kelas dia.. adukan bebrapa perkara
1-pasai kes..mawas yg ketuk pala dia tu... cikgu tu akan take note hal nie
2-pasai Danish yg sgt suka berborak & bermain dlm kelas,aku suh cikgu tu tukar kan tmpt duduk dia kalo..dia asyik bermain waktu cikgu mengajar...
3-sgt boros ok...so mak dia kena jadi kejam sket bg duit blanja ngam².... kalo bawak bekal mak bg RM1 jer.. kalo x bawak bekal RM3...sekolah ptg (SRA) mak top up sket pada brapa balance yg tinggal dari sekolah pg... g pun x leh bg bebanyak takut kena peras ugut plak nanti...

conclusionnya... sgt letih tau bila anak dah sekolah ni.... kerja mak makin byk....hahahahaha... setiap hari kena cek beg dia...cek buku... ada homework ker tidak... mak kena gosok baju yg byk... dulu gosok baju sendiri jer... skang kena gosok baju sekolah anak.. 2 psg lak tu.. sekolah pg & ptg.. pg kena bgn awal.. buat b/fast... dulu alarm bunyi..leh take 5..golek golek.. skang x leh sbb takut terlajak.... huahua hua...

ni 2 Jan..masa nak ambik ujian diognostik tu

1st day dlm kelas.. nampak mcm tgh giler boring kan... sebenarnya dia boring sbb nampak mama di adepan pintu...dia x suka amak dia tgu kat sekolah.. dia suh mak dia balik...
ni masa nak balik dah... tgh ckp 'terima kasih cikgu' tp apsal budak lain x buka mulot punkan...
ni 2nd day...masa nak perhimpunan pg...
muka terpaksa ambil gambar...

dalam kelas..2nd day1st day kat SRA Kg Dato' Ahmad Razali Dengkil
with Hafiz Adly... sukalah kan geng sepermainan duk sekelas....


t mam update pasai 1st week dalila kat new taska/tadika...

5 comments:

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

iskhh sy pun tumpang geram kak..bape la umo pengawas tu ek..sedap hati je nak ketuk kepala budak..

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

weeii kurang ajar pengawas tu.. suka suka ketuk pale anak orang. dah la budak tu baru 1st day.. kang budak tu terus tak nak gi sekolah baru tau.. sapa susah, kita jugak yang susah

ishk kau kena report ni, aku geram tau kalau orang suka2 buat anak aku. rasa nak sepak/ketuk jer balik.. (aku pun emo gak)

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

jue nak tanya sikit, now budak2 darjah satu dah pakai seluar panjang yer. dulu2 masa kita kecik2, budak darjah satu semua seluar pendek lagi kan..

lagi satu budak perempuan dah tak pakai pinafore ke. kena pakai baju kurung + tudung ker. wajib ker? aku bukan apa, just kesian kecik2 dah pakai baju kurung. aku nak la emily tu pakai pinafore masa sekolah rendah, dah masuk menengah boleh la pakai baju kurung

eliyazz said...

Danish ok, dia boleh bawak diri..so mama D kena bagi peluang dia teroka alam baru, mana yg kurang baru mama D masuk campur...tapi mmg kena inform school hal2 ketuk kepala, peras ugut, ect jika berlaku..bukan apa, kita tak nak sesiapa yg perangai samseng dtg belajar sama kat school

Puan Iza said...

Danish dah sekolah yea...blaja rajin2 tau...