Friday, January 23, 2009

tolong jgn ckp mama x sayang kat abg

setelah sekian lama.. sebulan rasanya mama tidak mengupdate apa² di blog ini..kerana mama terlalu sibuk dgn tugas pejabat... tapi hrni ini..lewat ptg ni .. mama seboleh mungkin mencoretkan di sini peristiwa / drama airmata mama & danish mlm tadi....

1030pm.. mama sedang mengemas beg sekolah abg & adik... tetiba abg masuk bilik sekembali dr rumah nabilah.
nabilah mengadu.. "mama.. danishkan ia kata kaka rongak xder gigi.."
mama dgn nada bergurau "ala kakak.. danish pun rongak jugak"..dan kami ketawa..

tiba².. tanpa mama sangka danish cuba menampar muka mama.. mama menepis... danish cuba tampar lagi.. mama tepis lagi.. berkali ² danish cuba menampar pipi mama... memula mama sangkakan danish juga bergurau.. tetapi tidak.. terpancar di wajah anak mama ketika itu satu kemarahan yg sedang meluap²... mama tatau apa yg membuatakan danish begitu marah dgn mama... melihat kepada amarah danish itu... mama dg spontan menarik danish keluar dr bilik... mama tidak peduli ketika itu danish sedang meronta-ronta menangis & meminta maaf...
pada mama danish telah megecewakan mama....mama pun seolah² dirasuk seketika... tanpa simpati mama tolak danish ke dlm bilik belakang
"oooo baru 5-6 thn.. mkn pun bersuap lg dah pandai nak kurang ajar yer... dah pandai nak tampar² mama.... nanti kalo dah kerja dah besar ntah aper lagi abg sanggup buat kat mama ni ... mama terus menutup pintu...mama pegang tombol pintu dgn kuat supaya danish x bleh keluar.... pada mama danish bersalah & harus dihukum... selepas seketika mama lepaskan pegangan dan masuk ke bilik mama semula... menyambung mengemas beg sekolah dalila... dgn xder perasaan mama baling beg danish keluar bilik.." nah .. abg kemas beg sekolah abg sendiri... abg dah tak sayang mamakan..abg dah x perlukan mamakan... buat lah apa yg abg nak buat mama x pedulidah".. masa ni mmg amam emosi

Danish: ampunkan abg.. abg minta ampun mama (sambil menarik tgn mama)mama memandang tepat ke wajah danish... mama tya danish.." kenapa danish nangis..?" "ckp kenapa nangis.." " mama xder pun pukul danish" " nangis sbb apa.?" sedih...?? sakit..??
danish: abg sedih...."ooo abg sedih mama ni lg sedih tau.. anak yg mama kandung.. mama lahirkan... mama jaga..ikut segala kemahuan... dah pandai nak tampar pipi mama... abg pergi tya papa sekarang... pernah tak papa tampar wan....pergi tya.."
danish pun berlalu keluar pergi ke depan ... mama dgr dlm tangisan yg teresak esak danish bertanya kepada papa...pernah tak papa tampar wan... papa jwb x pernah...& papa suh danish minta ampun dgn mama
danish dtg semula pada mama...& minta ampun... mama hulurkan tgn... danish cium tgn mama & berkata " abg minta ampun mama.. abg janji abg x buat lagi" kita berpelukan dlm tangisan..
danish sayang.... apa yg terjadi itu mungkin pd danish hal kecil.. tp tidak pd mama...x kira apa yg akan terjadi dlm hidup danish... mama harap...danish akan terus menghormati papa & mama juga mereka yg lebih tua dr danish...
satu yg mama pinta jgn lah danish berkecil hati dgn mama... apa jua yg mama buat tu bukan bermakna mama x syg danish.. ketahuilah wahai anakku tiada satu pun ibu di dunia ini yg tidak menyayangi anaknyer... mama terlalu syang danish & dalila.. sebolehnya mama mahu menjadi mama yg terbaik buat kalian & berharap kalian lah yg terbaik tuk mama & papa...

danish sayang.. senghaja mama coretkan di sini bukan untuk memalukan danish atau mempamerkan keburukan danish.. cuma mama berharap.. suatu hr nanti bila danish sudah boleh membaca & memahami... danish paham & mengerti mengapa mama buat begitu
x kire apa yg terjadi tiada satu kuasa pun dlm dunia ini yg boleh menukar/mengurangkan kasih syg mama buat danish & adik...Hanya Allah yg maha mengetahui...
mama tau danish sygkan mama lbh dr segalanya... cuma ego & amarah danish yg tidak terkawal itu..membuatkan danish lupa di mana letaknya mama ini...

doa mama tanpa henti ... semoga danish kekal menjadi anak yg soleh..hamba Allah yg taat & insan yg berguna...Amin




Akhir sekali permintaan mama jgn lah diucap.." mama x syang kat abg.." kata² itu amat meghiris hati ini...




13 comments:

~~ciklinn~~ said...

ermm jue... sedihnya....syahdu lak aku mlm2 nie.....

tpi itulah kan... kita sebagai mak ni tak lebeh dari sekadar mengajar......

Hirda Ibrahim said...

oh jues, sooo touching, meleleh air mata aku bc.

betui ko, hardy now dh belajar sepak/tendang org. sikit2 sepak aku. aku x kasi can punya... kena ajaq sejak kecik. takut nanti dh besaq derang dok buat org lain pulak.

nanti mak bapak gak dpt nama buruk, x tau jg anak..
eh membebel pulak aku mlm2 ni...
heheheh

azie(mama auni& erin) said...

adoi sedihnyer akak....klu suatu hari nnt dia baca blog nie tentu dia pun nangis...

Puan Iza said...

huhuhu..sedihnya baca kisah jue nie....

Tapi betul mmh kita kena jar anak kita kalo dia wat salah...bukan apa, kita nak bagi pengajaran kat dia....

Haikal pun kdg2 suka sepak/tendang orang...geram tau....sakit satu hal....apalagi..dptlah secubit dua kan...sambil membebel...hehehe

yong said...

kak..sedihnya kita...terkenang2 time chem pun begitu..dah pandai marah2 kita ibunya ni...tapi mmg betul..tiap kali jadi mcm tu..kita sbg ibu ni yg mengalir air mata..bkn psl sakit dia pukul tu..tp psl sedih tgk anak kita yg marah kita kan...

Mrs. Hasanif said...

:( xpe la akak buat camtu nak ajar dia... nanti besar dia akan faham..

lieya_latif said...

kak jue sedey lieya bace...sangat toucing tau.....lieya bace sambil bayang kan suasane malam tu....mesti sedih kan....tapi ape2 pun akak dah amik tindakan yg betul....danish cepat sedar kesilapan die ....

cam lieya, si mia dah pandai cubit2...mmg lieya marah die betul2....berani nak buat mama....mama jage nyamuk pun tak kasi gigit, ni senang2 nak cubit mama.....

tahniah, akak berjaye mengajar danish tentang kehidupan, walau pun usia die kecil lagi tapi lieya rase die paham 'perkara' tu......

Mimi said...

Jue..bergenang air mata aku baca entry nih..as a mom, saya sokong semua yg Jue tulih ni..mana ada ibu yg tak sayangkan anak..bahkan sayang melebihi dirinya sendiri..

Cik Puan Mimi said...

betul jue, kekadang tu sebagai ibu, memagn kita nak kan yagn terbaik untuk anak kita, tu pasal kita marah. kita nak didik dia, mimi pun kekadang pun sama macam jue, kelau farhan rasa nak melawan, mimi akan cakap dengan dia, kalau tak sayang mama, mama akan pergi, farhan duduk la dengan mama orang lain.. pastu mesti dia akan minta maaf.. sedihkan jue, kalau anak2 buat kita, sebab kita jaga dorang, belai dorang, kemahuan semua dituruti, tapi dorang nak buat sesuka hati dengan kita plak.. takut bila besar nanti dorang tak hargai kita pulak.. sebagai ibu yang mengandung dan melahirkan tak de harta lain yang lebih bernilai, dari anak yagn keluar dari perut kita sendiri

mama iqa said...

sedihnya kak baca..tu la kan, marah bkn sbb sakit dia nk pukul kite. tp sbb dia buat mcm tu kat kite. ape2 pun, danish paham akak marah kan? tp yg kecik dan tak paham lg mcm iqa ni agak payah gak.

mummy_sara said...

emm sis!
alert tul yek..prangai anak2 pun dah jadi satu cerita penuh bermakna!
harap2 dia bley baca the soonest & bley paham apa yg u tulis...
windu kat dalila tau yg bgaya gedik2 tuh...suka benor nengok! tomei!

mrs khairul said...

kak jue touching nya!! sebak niza baca..mmg betul tindakan kak jue tue..anak2 kena di didik dr kecik..bak kata pepatah syg anak tgn2kan..cuma cara kita TGN tu kenalah bertempat..satu hari nnt bila abg danial dh beso baca blog kak jue nih sure dia paham betapa mama dia syg sgt kat dia..the best part tang cite akak tu bila danial p kat papa tanya psl wan tu..aduh tgh melalak pun ble dia ikut kata akak..bagus abg..

emm..niza pun kdg2 bila kanda wat hal "kurung" kanda kat bilik..sbb niza seboleh2 xnak tgnkan dia..ye lah bila emosi kita tgh marah sure nnt anak kena cubit kan..so drpd aku cubit dia lg elok aku letak dia dlm bilik..bior dia nangis2 dulu then sure dia ok pastuh..now dia dh xberani sgt wat hal sbb takut kena kurung..heheheh

papa taqis said...

papa taqis pun sebak membaca entry blog kali ini, sob sedey2